Sztrájk után hó nehezíti a közlekedést

2010.01.18. 06:24 Módosítva: 2010.01.18. 11:12
A Dunántúlon és a fővárosban vasárnap este kezdődött a havazás, eddig néhány centi esett, az utakat folyamatosan takarítják. Egész héten téli idő lesz.

A havazás miatt a Dunántúlon latyakos, vizes az útburkolat, több helyen elakadt kamionok nehezítik a haladást. Budapesten főként a budai oldalon és a külső kerületekben havasak az utak.

Kemenesy Judit, az Útinform sajtóügyeletese azt mondta: a Dunántúlon az alsóbbrendű úthálózat havas, letaposott hótól síkos, a főutakon azonban volt egy megelőző szórás, ezért azokon latyakosból inkább vizessé vált a burkolat. A tiszántúli területen egyelőre nincsenek nagyobb gondok, csak a Mátrát érte el a gyenge havazás.

Budapesten több kisebb baleset, koccanás történt. Az elakadt, megcsúszott autókhoz a magasabban fekvő, hegyi utakra kellett vonulniuk a tűzoltóknak. A III. kerületi Kapaszkodó utcában például az elakadt kocsik között két mentő is volt, betegekkel, a mentőket a tűzoltók szabadították ki szorult helyzetükből.

Szentendrén a magasabban fekvő utakon az autósok elakadtak, nem tudtak továbbmenni a csúszós úttesten. Sokan ott hagyták az autójukat, ahol elakadtak vele. A legsúlyosabb helyzet a Barackvirág utcában volt, ahol 15-20 kocsi akadt el. A tűzoltók kézzel és csörlővel távolították el az útról a kocsikat.

Kamionok csúsztak meg

Dunakeszin három autó ütközött össze, emiatt óriási a torlódás.

Egy teherautó és egy kamion frontálisan karambolozott a 74-es úton Magyarszentmiklós és Magyarszerdahely között, hárman megsérültek.

A 405-ös főúton Nyáregyházánál zárta el a fél utat egy kamion, a 62-es úton Perkáta közelében, a 9-es és a 10-es kilométer között fordult keresztbe egy kamion. Utóbbi helyszínen teljes az útzár, a forgalmat az M6-os autópályára és egy alsóbbrendű útra terelik. Az M7-es autópályán pedig Balatonendrédnél csúszott szalagkorlátnak egy kamion.

Hómunkásokat keresnek

A nappali műszakban 82 szóró munkagép és 570 ember takarítja a havat a fővárosban az utakról, járdákról, lépcsőkről és a zebrák környékéről.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közleménye szerint a mellékutak többsége még havas, csúszós. Ezek megtisztítását csak a havazás megszűnését követően 6-7 óra múlva tudják csak megkezdeni.

Kérik az ingatlanok tulajdonosait, üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - tisztítsák meg és síkosságmentesítsék a járdákat, de a havat ne a megtisztított útburkolatra tolják.

A közterület-fenntartók a téli időjárás miatt hómunkásokat vesznek fel délutáni, 14.00-22.00 óráig tartó munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet.

Nem lesz sok csapadék

Az időkép.hu meteorológiai portál szerint hétfőn délelőtt 11-kor az ország nagy részén havazott, a hőmérséklet -2 és +2 fok között alakult.

A következő napokban is folytatódik a téli idő. Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de lesznek kevésbé felhős, napos időszakok és területek is. Főként az időszak első részében várható még hóesés, de jelentős mennyiségű csapadékra nem számíthatunk.