Kenderültetvény a vasfüggöny helyén

2010.01.19. 14:30 Módosítva: 2010.01.19. 14:38
Indiai kendert termesztett egy osztrák férfi és élettársa a magyar-osztrák határon, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt ott ültették, ahol egykor a vasfüggöny húzódott.

A körmendi rendőrkapitányság határrendészeti osztályának munkatársai még tavaly május 14-én, a határjelek szokásos ellenőrzése közben bukkantak az ültetvényre Nemesmedves közelében. Egy osztrák rendszámú kocsira lettek figyelmesek, ami az egyik határjel közelében parkolt, ablakai be voltak párásodva. Az autóban egy nő ült.

A rendőrök a járőrözés közben egy osztrák férfival is találkoztak, aki állítása szerint csak virágot szedett, az ő nyomait követve jutottak el az ültetvényhez. Az összesen 72 tő vadkendert műanyag dobozokba, virágföldbe ültették, egy megtisztított, napsütéses, elhagyatott részre helyezték, és rendszeresen gondozták.

A magyar rendőrök a kábítószert lefoglalták, az autó rendszámát, a gyanúsítottak személyleírását átadták az osztrák rendőrségnek.

Már egy ideje figyelték

Rudolf Ehrenhafner, a güssingi bűnügyi rendőrség helyettes vezetője elmondta: a kapott információk alapján kezdték figyelni a gépkocsi tulajdonosát és annak élettársát, majd, mivel megalapozottnak látták a gyanút, a 38 éves férfit és a 36 éves nőt őrizetbe vették.

Házkutatást tartottak náluk, ahol nagy mennyiségű, összesen 53 ezer euró értékű kábítószert, kannabiszt találtak. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a pár három éven át termesztett a lakásban kábítószert.

A titkos helyiséget csak egy szekrényen keresztül lehetett megközelíteni, a lakásra pedig egy harci kutya vigyázott, aki a rendőröket sem engedte be, ezért el kellett altatniuk.

A férfi és élettársa három év alatt legalább 120 ezer euró értékű kábítószert állított elő és adott el. A drogból Magyarországra nem került.