Elfogták az óbudai túszejtő rablót

2010.01.21. 10:32
Elfogta a rendőrség azt a bankrablót, aki tavaly január 13-án kirabolta egy óbudai, Flórián téri bankot, majd egy túszt ejtve menekült.

Egy évvel a bankrablás után az elmúlt két napban kézre kerítette a BRFK az óbudai túszejtő bankrablót. A bűnözőnek tavaly január 13-án úgy sikerült elmenekülnie a kiérkező rendőrök elől, hogy egy tússzal ment ki a bankfiók ajtaján, majd egy közeli panelházba szaladt be, ahol felszívódott. Azóta még háromszor rabolt.

A bankrablót a pénztár feletti kamera rögzítette, ahogy követeli, majd ellenőrzi a pénzt a 2009. január 13-i óbudai Flórián téri bankban. Az esetről az Index is beszámolt.

Az egyik biztonsági őr és a bankrabló sokáig egy oszlop mögé bújva fenyegette egymást, majd a bankrablónak sikerült lefegyvereznie az őrt és beterelnie egy külön szobába. A rablás részleteiről több felvételt is közzétett korábban az Index.

Időközben kiérkeztek a rendőrök, a bankrabló ezért ejtett túszt. A közeli panelházba menekült, átöltözött, majd az összecsődült emberek közé keveredve úszta meg az elfogást.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő rablást március 11-én hajtotta végre, a XI. kerületi Bartók Bála úti Unicredit bankban. Itt fegyverével a földre fektette a biztonsági őrt, majd szintén 4,5 millió forinttal távozott. A férfi július 3-án újra rabolt, ezúttal a XI. kerületi Fehérvári úti Erste bankból 5 millió forintot.

A rendőrök már addig is sejtették, hogy egy sorozatrablóval van dolguk, de a nyomozásban a november 27-i XV. kerület Nyírpalota úti rablás hozott fordulatot, ahol egy utcai járókelő meglátta, hogy a távozó rabló egy ezüst Mercedesbe száll be.

A nyomozók egyre szűkítették a kört, majd megtalálták a gépkocsi tulajdonosát, akiről később kiderült, nincs bűnös kapcsolata az elkövetőkkel, azaz nem tudta, hogy autóját bankrabláshoz használták fel.

A BRFK rablási osztályának munkatársai együttműködve az NNI Bűnügyi Ellátó Szolgálattal és a Készenléti Rendőrség Különleges Erők Parancsnoksága Terrorelhárító Szolgálattal az elmúlt két napban fogtak el két férfit, aki alaposan gyanúsítható a bankrablások elkövetésével.

A 34 éves, budapesti M. Tamás Zsoltot négy éve már egyszer elítélték kábítószeres bűncselekmény miatt. Büntetését viszont nem ülte le, mert megszökött, és időközben büntetése is elévült. Bűntársa, a szintén budapesti 36 éves B. Tibor többször is büntetve volt vagyon elleni és kábítószeres bűncselekmények miatt.

Tóth Gábor elmondta, hogy a fegyver és a gépkocsi, valamint a rabolt mintegy 20 millió forint ugyan még nincs meg, viszont számos bizonyítékot begyűjtöttek és tíz szemtanú is van, akik felimerték a bűnözőket.