Előzetes letartóztatásban az Alma Patikák korábbi működtetője

2010.01.21. 17:48
Előzetes letartóztatásba helyezte Bálint Istvánt, az Alma Patikákat létrehozó és korábban működtető cégek tulajdonos ügyvezetőjét csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte "B. Istvánt". A 30 napos előzetes letartóztatást azért rendelte el a bíróság, mert úgy találta, hogy fennállhat a szökés vagy elrejtőzés veszélye, a tanúk befolyásolása, továbbá a gyanúsított véghezvinné a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt.

Bálint Istvánt, az Alma Patikákat létrehozó és korábban működtető cégek tulajdonos ügyvezetőjét kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói vették őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügy előzménye, hogy a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. vezetői 2009. június 30-i dátummal feljelentést tettek a BRFK-nál hűtlen kezelés bűntette és egyéb bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég ugyanis 2007-ben, az Alma Patika hálózat megalapításakor nagy összegű hitelhez vállalt kezességet, illetve jelentős mennyiségű gyógyszert helyezett ki hosszú futamidőre az Alma Patikákba piaci pozícióinak biztosítása céljából.

A Hungaropharma közleménye szerint a vállalat menedzsmentje 2009 tavaszától érzékelte, hogy Bálint István, az Alma Patikákat létrehozó cég ügyvezetője különféle üzleti és pénzügyi manőverekkel elvonja a Hungaropharma hatóköréből a hitelek fedezetéül szolgáló vagyont. A helyzet rendezésére vonatkozó tárgyalások nem vezettek eredményre, ez után tett feljelentést a Hungaropharma.

Szabó Ferenc, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója tavaly szeptemberben azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az Alma Patikák hálózatát működtető cégeknek két és fél milliárd forint lejárt számlatartozásuk van a Hungaropharma felé, továbbá, hogy az Alma Patikákat működtető társaság a MEG Zrt. nevű cégbe mentette át a patikák felszerelését és működési engedélyét.

Az Alma Patikák működtetését időközben átvette a Hungaropharma, amely lehetőséget nyújt a korábbi dolgozók továbbfoglalkoztatására is.