Házi őrizetben a pedofíliával vádolt rajztanár

2010.01.21. 19:56
Házi őrizetbe került a szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi rajztanár, az intézkedést a Mohácsi Városi Bíróság rendelte el, megszüntetve ezzel a pedagógus előzetes letartóztatását.

A pedagógus perében eljáró büntetőtanács a vádlott egészségi állapotával és az eljárás elhúzódásával indokolta a döntést, amely ellen az ügyész fellebbezet, így az nem jogerős. A végső szót az ügyben soron kívül eljáró megyei bíróság mondja ki. A házi őrizet az elsőfokú határozat kihirdetéséig tart, a vádlottnak a lakcímén kell tartózkodnia, ottlétét a rendőrség naponta többször ellenőrzi.

Az ügyészség a pedagógust tizenötrendbeli szemérem elleni erőszakkal, egyrendbeli megrontással, továbbá - a lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt - szerzői jogok megsértésével vádolja. A kedden kezdődött per a kiskorú sértettek védelme érdekében zárt ajtók mögött folyik. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki a rajztanárt, akár tizenöt év szabadságvesztéssel is sújthatja.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban elmondta, hogy a gyanú szerint a rajztanár tizenkét év alatti és felügyeletére bízott gyerekek sérelmére követte el tettét. Nemi vágyát kielégítve évek óta fajtalankodott a diákokkal az iskolai tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt. A pedagógus nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, a rendőrkapitány "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A rendőrség az ügyben egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást 2008 decemberében. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, s kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a kislánnyal, ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában.