Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Összeszedik a szemetet a Mount Everesten

2010.01.21. 11:39 Módosítva: 2010-01-21 11:41:26
Nepáli hegymászók tavasszal összeszednék a Mount Everesten a korábbi expedíciók által hátrahagyott felszereléseket, és több holttestet is lehoznának. A kezdeményezést a nepáli kormány is támogatja, de még kell támogatókat keresni hozzá.

Kockázatos expedícióra készül egy nepáli hegymászókból álló csoport, tavasszal le akarják takarítani a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. A hétszeres csúcsmászó, Namgyal serpa által vezetett csoport kéttonnányi szemetet szeretne összegyűjteni a hegycsúcson, de több holttestet is meg akarnak keresni.

"Az Everest elveszíti a szépségét" - mondta a harmincéves serpa az AFP-nek. A korábbi expedíciók rengeteg szemetet hagytak a csúcson, tette hozzá. Kiürült oxigénpalackok, hegymászókötelek, sátrak, imazászlók, de emberi ürülék is van a csúcson. A szintén a hegyen ragadt holttestek az állandó fagypont alatti hőmérséklet miatt nem indultak bomlásnak.

Csaknem négyezer ember járt a világ legmagasabb pontján azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban először mászta meg a hegyet. A hegymászók által hátrahagyott szemét eltakarítására már több akció indult, ám Namgyal szerint ezek egyike sem jutott nyolcezer méter fölé. Ott már maga a mászás is kockázatos, hiszen túl kevés az oxigén, ráadásul a fagypont alatti hőmérséklet és az erős szelek is próbára teszik a hegymászókat.

A magashegyi takarítóbrigád a tervek szerint április végén indul majd, amikor a tél vége és a nyári monszun időszakának kezdete között egy rövid időre megfelelőek az időjárási viszonyok a csúcs meghódítására. Az expedícióban összesen 31 ember vesz részt, ám csak a legtapasztaltabb húsz megy hétezer méter fölé. Többször is fordulának, és minden út során tizenöt kilogrammnyi szemetet visznek le magukkal.

A takarítási akciót a nepáli kormány is támogatja, ám a csapatnak még tizenötmillió rúpiát, azaz csaknem negyvenmillió forintot kell összegyűjtenie az indulás előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?