Hat év börtön gyerekrablásért

2010.01.22. 12:49
Egy házaspár két tagjára hat-hat év, két társukra pedig két és fél év, illetve nyolc hónap szabadságvesztést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla, amiért elraboltak egy gyereket és zsarolással próbáltak pénzhez jutni.

A gyereket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss községben élő nagyon szegény családtól rabolta el a szomszédban lakó házaspár. A sértett család állandó kölcsönökre szorult, 2006-ban a szomszédjukban élő vádlottaktól néhány alkalommal alapvető élelmiszereket kért kölcsön, ám ennek fejében azok 380 ezer forintot követeltek vissza, súlyos fenyegetések közepette. Az egyre keményebb fenyegetések hatására a sértettek végül az ellen sem tiltakoztak, hogy a főként segélyekből összejött összes pénzüket, 765 ezer forintot elvegyék tőlük.

A vádlott házaspár 2007 júniusában felajánlotta, hogy a sértettek 11 éves lányát szívességből elviszik Sárospatakra, ahol a gyerek a tanulmányait folytatta. A kislányt azonban egy tanyára vitték és ott több mint egy hónapig fogva tartották. Anyjával közölték, hogy a gyereket 15 ezer forint fejében engedik el. A nő végig tudta, hol van a lánya, találkozhatott is vele, de a korábbi fenyegetések miatt nem mert szólni a rendőrségnek. A házaspár két tagján kívül két további rokon is részt vett a zsarolásban és a fogva tartásban, egyikük még fiatalkorú volt.

A fogva tartott lányra a házaspár rábízta saját öt, 1 és 7 év közötti gyerekének felügyeletét. A hat gyermeket sokszor egész napra magukra hagyták, pedig egyikőjüknek rendszeren voltak epilepsziás rohamai. A családgondozó 2007. július 10-én a szomszédoktól szerzett tudomást a történtekről, majd értesítette a rendőrséget. A tanyára kiérkező rendőrök a gyerekeket piszkos és elhanyagolt állapotban találták.

A házaspár két tagjára hat-hat év, két társukra pedig két és fél év, illetve nyolc hónap szabadságvesztést szabott ki pénteken jogerősen a Debreceni Ítélőtábla.