Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat év börtön gyerekrablásért

2010.01.22. 12:49
Egy házaspár két tagjára hat-hat év, két társukra pedig két és fél év, illetve nyolc hónap szabadságvesztést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla, amiért elraboltak egy gyereket és zsarolással próbáltak pénzhez jutni.

A gyereket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss községben élő nagyon szegény családtól rabolta el a szomszédban lakó házaspár. A sértett család állandó kölcsönökre szorult, 2006-ban a szomszédjukban élő vádlottaktól néhány alkalommal alapvető élelmiszereket kért kölcsön, ám ennek fejében azok 380 ezer forintot követeltek vissza, súlyos fenyegetések közepette. Az egyre keményebb fenyegetések hatására a sértettek végül az ellen sem tiltakoztak, hogy a főként segélyekből összejött összes pénzüket, 765 ezer forintot elvegyék tőlük.

A vádlott házaspár 2007 júniusában felajánlotta, hogy a sértettek 11 éves lányát szívességből elviszik Sárospatakra, ahol a gyerek a tanulmányait folytatta. A kislányt azonban egy tanyára vitték és ott több mint egy hónapig fogva tartották. Anyjával közölték, hogy a gyereket 15 ezer forint fejében engedik el. A nő végig tudta, hol van a lánya, találkozhatott is vele, de a korábbi fenyegetések miatt nem mert szólni a rendőrségnek. A házaspár két tagján kívül két további rokon is részt vett a zsarolásban és a fogva tartásban, egyikük még fiatalkorú volt.

A fogva tartott lányra a házaspár rábízta saját öt, 1 és 7 év közötti gyerekének felügyeletét. A hat gyermeket sokszor egész napra magukra hagyták, pedig egyikőjüknek rendszeren voltak epilepsziás rohamai. A családgondozó 2007. július 10-én a szomszédoktól szerzett tudomást a történtekről, majd értesítette a rendőrséget. A tanyára kiérkező rendőrök a gyerekeket piszkos és elhanyagolt állapotban találták.

A házaspár két tagjára hat-hat év, két társukra pedig két és fél év, illetve nyolc hónap szabadságvesztést szabott ki pénteken jogerősen a Debreceni Ítélőtábla.