Írországban kerülhet börtönbe a leányfalui gázoló

2010.01.22. 08:00 Módosítva: 2010.01.22. 10:16
Az év végére várható ítélet Írországban Francis Ciaran Tobin ügyében, aki 2000. április 9-én Leányfalun egy öt- és egy kétéves gyermeket gázolt halálra. A Magyarországon három év börtönre ítélt férfi Írországban kerülhet börtönbe, ahol viszont többet kellene ülnie, mint nálunk.
Ciaran Tobin, az ír gázoló
Ciaran Tobin, az ír gázoló

Hamarosan lezárulhat Írországban Francis Ciaran Tobin bírósági eljárása, aki 2000. április 9-én Leányfalun a megengedettnél nagyobb sebességgel haladva halálra gázolt egy öt- és egy kétéves gyermeket, írja a Népszabadság. Eredetileg 2009. november 25-én döntött volna az ír bíróság a kiadásáról, azonban a védelem kérésére december 2-ára halasztották a tárgyalást. Ezen nem született döntés, majd január 13-án is volt egy tárgyalás. Döntés a február első napjaiban következő fordulón sem várható.

A januári tárgyaláson a bíró nyomatékosan leszögezte, hogy szeretné, ha történne már valami az ügyben, mondta a lapnak Bárd Petra jogász, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója. Így nem kizárt, hogy a következő tárgyaláson meghozza döntését, amit persze a védelem megfellebbezhet. Szerencsés esetben 2010 végére lezárulhat az ír eljárás.

Bárd Petra arra számít, hogy a procedúra végén Írország felajánlja a magyarországi ítélet végrehajtását. A jogásznő szerint a célszerűség azt kívánná, hogy Tobin ír börtönbe kerüljön, például könnyebben tarthatna kapcsolatot a családjával. Nem zárható ki, hogy hazájában Tobin többet ülne, mint Magyarországon. A magyar bíróság azért tette lehetővé a hároméves büntetés felének kitöltése esetén a feltételes szabadlábra helyezését, mert külföldi. Írországban azonban nem külföldi, így ott ezen a címen nem járna neki extra kedvezmény.

Petra babkocsija a baleset helyszínén
Petra babkocsija a baleset helyszínén

Tobin 2000 áprilisában gázolta halálra az ötéves Zoltai Mártont és kétéves húgát, Petrát. A bíróság jogerős ítéletének megállapításai szerint az Irish Life biztosítótársaság magyarországi képviselőjeként dolgozó Tobin a megengedettnél jóval nagyobb, 71-80 kilométeres sebességgel cikázott keresztül Leányfalun. Előzés közben megpattant a járdaszegélyen, és két oszlopot kidöntve elsodorta a nagyanyjukkal és nagynénjükkel a zebránál várakozó gyerekeket.

Még tartott a nyomozás, amikor félmillió forint óvadék ellenében, egy családi eseményre hivatkozva, Írországba utazhatott. Magyarországi kiküldetése 2000 novemberében lejárt, azóta hivatalosan nem volt Magyarországon. Távollétében a bíróság három év börtönre ítélte azzal, hogy másfél év után feltételesen szabadlábra bocsátható.

Magyarország európai elfogatóparancsot adott ki Tobin ellen, Írország azonban arra hivatkozva tagadta meg a végrehajtást, hogy Tobin nem szökött meg, hanem a magyar hatóságok beleegyezésével hagyta el az országot.  Többéves diplomáciai küzdelem eredményeként Írországban  2006. január 12-én őrizetbe vették Tobint. Később óvadék ellenében szabadon engedték, jelenleg 9000 eurós óvadék fejében van szabadlábon. Útlevelét leadatták, Írországot nem hagyhatja el, hetente háromszor jelentkeznie kell a lakhelye szerinti rendőrségen.