Jácint
17 °C
31 °C

Magyar síző lábát törte Szlovákiában

2010.01.23. 20:21
Lábtörést szenvedett egy magyar síző szombaton délután az Alacsony-Tátrában. A baleset a közép-szlovákiai Besztercebányától északra fekvő Donovaly üdülőközpontban történt, amely közkedvelt a magyar turisták között.

"A magyar állampolgár a Nová Hola sípályán esett el és combtörése van. A balesetet szenvedett sízőhöz mentőhelikoptert hívtak, s a kiérkezett orvos a helyszínen ellátta a sérültet" - mondta Sylvia Galajda, a helikopteres mentőszolgálat szóvivője. A helyszíni kezelés után a magyar turistát a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.

Galajda szerint szombaton a szokásosnál több baleset történt a szlovákiai sípályákon, és a mentőhelikoptereket majdnem egy tucatnyi esetben kellett bevetni. "A szlovák sízőkön kívül magyar, lengyel és cseh turistáknak is segítséget nyújtottunk" - jegyezte meg. A sérült sízők között több 15 éven aluli gyerek is volt.

Szlovákiában a hét végén nagyon lehűlt a levegő, és a meteorológiai előrejelzések szerint mínusz 15-20 Celsius-fokos fagy várható. A sípályákon a néhány centiméteres új hó alatt sok helyen eljegesedett réteg van, ami veszélyessé teszi a sportolást.

A Magas-Tátrában és az Alacsony-Tátrában is mérsékelt lavinaveszély van. A Tátrai Hegyi Mentőszolgálat felhívta a turisták figyelmét, hogy lehetőleg csak a kijelölt gyalogutakat használják.