Szilárda
-4 °C
3 °C

Kezdődik a hagyományos influenzajárvány

2010.01.24. 19:29

Már nem csak az újinfluenza, hanem több másik vírus is okoz influenzás megbetegedéseket. Az elmúlt héten több mint 14 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a megvizsgált mintákból az látszik, hogy a mostani megbetegedések egy részét kevert vírusfertőzések okozzák. Az RTL Híradó arról számolt be vasárnap este, hogy a szakemberek szerint akár már a következő héten elkezdődhet a hagyományos influenzajárvány, 1-2 hónap múlva pedig újból támadhat a H1N1.

Falus Ferenc, országos tiszti főorvos az RTL Híradónak elmondta, hogy a beérkezett mintákban még nem sokszor találtak A variánsú influenza-vírust, az esetek döntő többségében az új típusú influenzát mutatták ki.

Influenza elleni oltóanyag egyébként bőven van még, oltásra jelentkező viszont alig. Jakab Dezső, az ÁNTSZ Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője elmondta, hogy januárban átlagban 20 embert oltottak be naponta. Most, mivel egyre kevesebben jelentkeznek, bezárják az oltópontokat. Február 5-től újból csak a háziorvosok adják be a védőoltást. Magyarországon eddig három millióan kaptak H1N1 elleni oltást, a szakemberek szerint egy újabb járvány hullámot úgy lehetne elkerülni, ha 7 millióan szereznének védelmet az újinfluenza ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!