Jolán
2 °C
4 °C

A tengerbe zuhant egy etióp gép Bejrútnál

2010.01.25. 06:30 Módosítva: 2010-01-25 10:31:21
Fedélzetén kilencven emberrel röviddel a felszállás után a tengerbe zuhant egy etióp utasszállító. A katasztrófa a libanoni partoktól néhány kilométerre történt. Esetleges túlélőkről egymásnak ellentmondó információk jelentek meg.

A libanoni hadsereg mentőalakulata eddig hét túlélőt talált a hétfőn hajnalban lezuhant etióp repülőgép roncsai között. Ezt a dpa német hírügynökség jelentette helyi médiabeszámolókra hivatkozva, hivatalosan még nem erősítették meg.

A többi forrás csak a holttestek kiemeléséről számolt be, hétfő délelőtti adatok szerint eddig tizennégyet találtak. Az etióp légitársaság igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan tartja a kapcsolatot a libanoni hatóságokkal, de nincs olyan értesülése, amely szerint lenne akár egyetlen túlélő is.

000T TRNic422783

Az Ethiopian Airlines gépe a Földközi-tengerbe zuhant röviddel azután, hogy fél háromkor felszállt a bejrúti repülőtérről. A térségben heves vihar volt. Reptéri források szerint az etióp Boeing 737-800-as nem sokkal a felszállás után eltűnt a radarok képernyőiről.

Fedélzetén 83 utas és hétfős személyzet volt. A libanoni közlekedési miniszter közlése szerint a gépen ötvennégy libanoni, huszonkét etióp, egy-egy iraki, francia és szíriai állampolgár, valamint négy, Nagy-Britanniában, Kanadában, illetve Oroszországban élő libanoni tartózkodott.


A tengerbe zuhant egy etióp gép Bejrútnál nézze nagyobb térképen

A CNN úgy tudja, hogy az utasok között volt Franciaország libanoni nagykövetének felesége is.

Nem terrorcselekmény

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy tűzgömböt láttak lezuhanni, vagyis elképzelhető, hogy a gép már a levegőben kigyulladt. Elképzelhető, hogy villámcsapás érte, a hatóságok kizárják a terrorcselekményt.

Néhány órával később Gházi Aridi libanoni szállítási miniszter közölte, megtalálták a helyet, ahol a gép lezuhant: a libanoni tengerparton fekvő Naameh falutól három és fél kilométerre nyugatra. Naameh körülbelül tizenöt kilométerre fekszik Bejrúttól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?