Fejek hullhatnak M. Róbert eltűnése miatt

2010.01.25. 09:00 Módosítva: 2010.01.25. 09:02
A Népszabadság információi szerint hétfőn befejeződik az a belső vizsgálat, amit Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány rendelt el a házi őrizetből eltűnt M. Róbert ügyében.

Több rendőr, alosztályvezető és váltásparancsnok mulasztásának következményeként tudott megszökni a házi őrizetből M. Róbert. Egyesekkel szemben felvetődik a kötelességszegés szolgálatban katonai bűncselekmény gyanúja is, írja a Népszabadság.

A szökés idején szolgálatban volt járőrök közül többen nem is tudtak arról, hogy nekik ellenőrizniük kellene M. Róbertet. A BKV-sztrájk nyomán kialakult szolgálatszervezési problémák és más leterheltségek miatt vezetőik egyszerűen nem adtak nekik erre vonatkozó parancsot. Így történhetett meg, hogy a rendőrség csak vasárnap este észlelte Magyar eltűnését, noha a férfi – felesége bírósági vallomása szerint – már péntek éjszaka vagy szombat reggel elment otthonról.

A BRFK belső ellenőrei tucatnyi rendőrt hallgattak ki a hétvégén.

M. Róbert január 16-án reggel tűnt el XIII. kerületi lakásából, ahol házi őrizetben volt, mivel előzőleg már három évet folyamatosan előzetes letartóztatásban töltött, de ügyében még nem született elsőfokú ítélet sem. Szökését, ami jogilag nem minősül fogolyszökésnek, hiszen nem a hatóság őrizetéből tűnt el, csak január 17-én este észlelték, a perét tárgyaló bíró pedig további két nappal később értesült róla.