Valér
-1 °C
0 °C

Gázkonvektor robbantott a Balaton utcában

2010.01.25. 12:45 Módosítva: 2010-01-25 12:50:01
A tűzvizsgálat eddigi eredményei a gázkonvektor okozta a budapesti Balaton utcai társasház ötödik emeletén január 8-án történt robbanást.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője elmondta: a tűzoltóság és a gázművek szakembereinek megállapítása szerint a detonációt az okozta, hogy a balesetben életét vesztett 80 éves férfi lakásában az egyik gázkonvektor tömítetlen volt.

A tömítetlen készüléken, a fővezetékhez csatlakozó részén, az úgynevezett hollander-anya le volt lazulva: alig két menet tartotta össze a kályhát a csővezetékkel - mondta az ezredes. A szakértők kizárták, hogy a robbanás miatt lazult volna meg a csavar, így akár a szándékosság is feltételezhető - tette hozzá.

Dobson Tibor hozzátette: a megsemmisült lakásban a helyszíni szemle során találtak ugyan két gázpalackot, amelyről az egyik egy Szieszta kályhára volt kötve, de azok sértetlenek voltak, így nincs közük a balesethez.

Valószínűleg január végén - a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után - költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba.

A főváros V. kerületében, a Honvédelmi Minisztériummal szemközti 48 lakásos társasház legfelső, ötödik emeletén történt a robbanás, s a detonáció következtében három lakás megsemmisült. Az épület tetőszerkezete és födémje megsérült,  a gázrobbanás miatt az egész épületet életveszélyessé nyilvánították.

Annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanás történt, a kórházba szállítás után meghalt, három másik ember  szintén kórházi kezelésre szorult. Az éjfél után történt robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság a Balaton utca 12. szám alatti gázrobbanást követően közveszély okozás miatt  indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!