no

Hízik a jég, de veszélyes

2010.01.25. 16:45 Módosítva: 2010.01.25. 16:45
Változó vastagságú a tavak felszínén kialakult jégréteg, a hó miatt nem is mindenhol lehet felmérni, hogy kialakult-e már sportolásra alkalmas jég.

Még 5-6, tartósan hideg napra lenne szükség, hogy sportolásra alkalmassá váljon a Balaton jege, nyilatkozta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfőn.

balaton450

A jég helyenként már elég vastag, viszont éppen attól nagyon életveszélyes, mert nem látszik, hogy hol túl vékony. Siófokon a hétvégén már többen rámerészkedtek az Aranypart partközeli jégre a sekély vizű strand felett, miközben pár száz méterre a parttól egy kutya azért veszett a vízbe, mert beszakadt alatta a jég, mondta.

Horváth László hangsúlyozta, jelenleg 2-12 centiméteres vastagságú a tó jege, de a vastagság egy-egy partszakaszon belül is eltérő lehet. Egyebek közt azért, mert sok a rianás, és az egymástól eltávolodott jégtáblák között - ahol helyenként még a víz hullámzását is látni -, hamar új, de túl vékony jégréteg alakul ki. A jég minőségét a szél és a rianások mellett sok helyen hóréteg is rontja.

A rendőrkapitány azt javasolja, ha valaki jégre merészkedik, csak a part közelében maradva tegye, ott, ahol letolták róla a havat, és biztosan tudható, hogy sekély a jég alatt a víz.

A Velencei-tavon szintén nem alkalmas a jég sportolásra, sem nádvágásra, közölte a tófelügyelő hétfőn.  Falusi Ferenc tájékoztatása szerint a tavat nem mindenütt borítja jégtakaró, egyes részeken hullámzik a víz, ahol pedig befagyott, ott úgynevezett kettős jég fedi. Azaz, az alsó, viszonylag vékony, 4-5 centiméteres jégréteg fölött összefagyott hóréteg van, ami teljességgel alkalmatlan a korcsolyázásra.

A tó egy részén - az északi parton, az evezőspályától a Szúnyog-szigetig terjedő szakaszon, az északi kanyarban, a kikötők többségénél és a nádasokban - vagy egyáltalán nem fagyott be a víz vagy hártyavékony a jég.

balaton451

A balesetveszélyre a parton mindenütt táblák figyelmeztetnek.

Az acélos jégpáncél a nádvágók munkáját is akadályozza, ugyanis biztonságos jég hiányában csak a partok mentén tudnak dolgozni. Bár az idei télen 320 hektárról kellett volna letakarítani a nádat az új szálak sarjadásáig, eddig mindössze 70 hektáron tudták elvégezni a munkát. Ez azért is nagy gond, mert a lábon maradt nád rothadni kezd, és a tó fenekét borító iszapréteget vastagítja, és rontja a vízminőséget.