Szökésre buzdította védencét az ügyvéd

2010.01.25. 15:16
M. Róbert ügyvédje a TV2 Mokka című műsorának volt a vendége, ahonnan azt üzente a fekete sereg vezetőjének, hogy ne jöjjön vissza, ne adja fel magát, amíg meg nem születik ügyében a jogerős ítélet. Az ügyvédi kamara elnöke azt mondta, még nem tapasztalt olyat, hogy bármelyik kollégája együttműködött volna ügyfelével szökésben, ügyvéd nem is biztathat törvénysértésre.

Egyelőre nem vizsgálódik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara a napokban házi őrizetből megszökött M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt, mondta a kamara elnöke hétfőn.

M. Róbert, a fekete sereg néven ismert bűnszervezet vezetője ellen többek között emberölés vádjával folyik évek óta büntetőeljárás. Előzetes letartóztatását 2008 őszén kellett megszüntetni a törvény kötelező rendelkezése miatt, mert annak tartama a három évet elérte. Akkor került házi őrizetbe, ahonnan néhány napja szökött meg.

Lakatos Csilla Borsod megyei ügyvéd a TV2 Mokka című műsorában azt üzente szökésben lévő védencének, hogy "addig semmilyen módon ne jöjjön vissza, illetőleg adja fel magát, ameddig jogerős ítélet nem fog születni, amit én körülbelül 3 évben prognosztizálok".

Az esetről Csontos János, a Borsod megyei ügyvédi kamara elnöke azt mondta, sajtóhírek alapján nem indítanak vizsgálatot, csak ha hivatalosan szereznek tudomást az ügyről.

Az elnök általánosságban hangsúlyozta, ügyvéd nem biztathatja törvénysértésre ügyfelét. Ugyanakkor kötelessége az is, hogy a törvényesség határain belül mindent megtegyen védence ügyének előmozdításáért. A konkrét ügyben egyáltalán nem egyértelmű, hogy szökésre, vagy az eljárás megnehezítésére biztatta volna ügyfelét a védő. Ezt csak egy részletes vizsgálat állapíthatja, vagy cáfolhatja meg.

Az elnök megjegyezte, több évtizedes kamarai tisztségviselői pályafutása során még nem tapasztalt olyat, hogy bármelyik kollégája együttműködött volna ügyfelével szökésben.