Verték és megalázták a pszichiátriai betegeket Kiskunhalason

2010.01.25. 18:54
A pszichiátriai otthon több alkalmazottja betegeket kényszerített szexuális játékokra, volt, akit annyira megvertek, hogy imádkoztak azért, éljék túl a reggelt - állítja két ápolónő, akik feljelentették kollégáikat.

Verték és megalázták a kiskunhalasi pszichiátriai otthon betegeit egyes alkalmazottak. Volt, akit szexuális játékokra kényszerítettek. Ezt állítja az intézet egyik volt és most is ott dolgozó munkatársa. Azt mondják, előfordult, hogy valaki még dicsekedett is a tettével. Az ügyben nyomozás és belső vizsgálat indult.

"A szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre" - mondta az otthon egyik volt dolgozója. Egy másik még ott dolgozó ápolónő pedig azt mondta, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást. Egy másik eset kapcsán pedig azt mesélte, hogy szabadság után visszament dolgozni és az egyik kollégája azzal fogadta, hogy az előző este úgy megverték az egyik lakót, hogy azon imádkoztak, hogy érje meg a nappalt, mert különben baj lesz.

A két ápolónő állítása szerint a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában, a zárt osztályon történtek ezek. Azt kérték, hogy a nevük ne kerüljön nyilvánosságra, de azt vállalták, hogy elmondják, néhány kollégájuk milyen kegyetlenül bánt a betegekkel. A két ápolónő azt állítja, az otthon igazgatónőjének hónapokkal ezelőtt szóltak, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de nem változott semmi. Végül feljelentést tettek az ügyészségen. Az ügyben nyomozás indult.

Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője azt mondta, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek a bizonyítása mindig nagyon nehéz. Ezek a múltban történtek és utólag kell bizonyítékokat találni és ráadásul olyan embereket bántalmaztak, akiknek komoly személyiségtorzulása, egyéb betegségei vannak.

Úgy tudjuk, az eset kirobbanása óta több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel. Az ügyészségi feljelentés után belső vizsgálat indult az otthonban. Amíg ez le nem zárul az igazgató nem akar nyilatkozni. Telefonon annyit mondott, hogy az eddig meghallgatott dolgozók mindegyike tagadja, hogy ilyen brutális dolgok történtek volna az intézeten belül.