Nándor
3 °C
16 °C

Betiltották az ír egyetemen a Facebookot

2010.02.02. 00:40
Betiltotta az Ír Nemzeti Egyetem (NUI) vezetése, hogy az intézmény komputereit "facebookolásra" használják a diákok

Az Ír Nemzeti Egyetem vezetése már karácsony előtt korlátozta az egyetemi számítógépek használatát a vizsgákra készülés miatt, most azonban teljes tilalmat vezetett be a közösségi oldalra, így a Facebookra is.

Diákok panaszkodtak, hogy képtelen hozzáférni komputerekhez, mert társaik, akiket időrablóknak neveznek, órákon át a Facebookon lógnak.
Az Ír Nemzeti Egyetemnek összesen 1600 komputere van. 2006-ban már volt egy hasonló tiltás, akkor a diákok körében nagy népszerűségnek örvendő Bebo nevű közösségi oldal miatt vezettek be szankciót a mostanival megegyező indok miatt. A Bebo nevű ír szájt a Blog early, blog often (Blogolj korán, blogolj gyakran) betűszava. Akkor is panaszáradat érkezett az intézmény vezetéséhez, hogy órákat kell várni esszék nyomtatására vagy a tanulmányi anyagokhoz szükséges honlapokhoz való hozzáférésre, mert az "időrablók" órákat lógnak a gépeken.

A Bebóval kapcsolatos tilalom máig hatályban van, miközben életbe lépett a Facebookra is a tiltás az egész 2010-es évre. Az egyetem vezetése az után hozta meg a döntés, hogy a tantárgyi szakok diákképviselői megszavazták azt. A tilalom minden hétköznap reggel kilenctől délután ötig érvényes. Természetesen nincs tilalom a diákok saját lap-topjaira.