Több száz áldozata lehet a dombóvári uzsorásnak

2010.02.02. 12:19 Módosítva: 2010.02.02. 13:33
Több száz sértettje lehet a dombóvári uzsora-bűncselekménynek, amellyel egy helyi házaspárt gyanúsít a rendőrség. A házaspár az adósok és gyerekeik megölésével, házának felgyújtásával fenyegetőzött, és nem egyszer bántalmaztak gyerekeket.

A férfi 2008-tól 2010. januárig kiszolgáltatott embereknek nyújtott különböző összegű kölcsönt azzal, hogy annak kétszeresét kell visszafizetni a következő hónapban - mondta Szijártó István, Dombóvár rendőrkapitánya. A január 12-én indított nyomozás során a rendőrség tizenegy sértettet kutatott fel, de folyamatosan jelentkeznek további érintettek. A sértettek száma Tolna és Baranya megyében elérheti a több százat - közölte Szijártó István.

Az uzsora-bűncselekmény mellett minősített zsarolással gyanúsított 44 éves H. Ferenc 10-60 ezer forintot kölcsönzött. Feltétel volt az is, hogy a következő hónapban a meg nem fizetett rész szintén a kétszeresére emelkedett. Az általában segélyből élő családok így több százezer forintot törlesztettek az évek alatt - ismertette a rendőrkapitány, aki egyelőre nem tudja megbecsülni, hogy összesen mekkora kárt okozott a házaspár.

Gábor Zoltán, a kapitányság  nyomozó alosztályának vezetője arról számolt be: a házaspár az adósok és gyerekeik megölésével, házának felgyújtásával fenyegetőzött, és nem egyszer bántalmaztak gyerekeket. Előfordult, hogy egy család több száz kilométerre menekült Dombóvárról, mert nem bírta az állandó rettegést. A rendőrfőhadnagy elmondta: a "Bazsa" becenevű férfi a kiszolgáltatott emberekkel elhitette, hogy nincs értelme feljelentést tenni, mert jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatai vannak.

H. Ferenc és a szintén zsarolással gyanúsított asszony, illetve egy harmadik, a bűnüggyel részben összefüggésbe hozható férfi őrizetben van. Szijártó István elmondta: a sértettek folyamatos rendőri védelem alatt állnak. Jogi segítséget nyújt az uzsora-bűncselekmény áldozatainak a Fehér Gyűrű Közhasznú Alapítvány, a helyi önkormányzattól pedig munkalehetőségre számíthatnak.

Nyírő Árpád, a Tolna Megyei Igazságügyi Hivatal osztályvezetője közölte: a sértettek kárenyhítésért fordulhatnak a hivatalhoz; eddig hét család élt a lehetőséggel. A családok a 85527 forintos alapösszegnek legfeljebb a tizenötszörösét kaphatják meg.