A Malév a bamakósoktól kapott pénzből repült haza

2010.02.04. 16:55 Módosítva: 2010.02.04. 17:12
A Budapest-Bamako Rali hazatérő résztvevői adtak kölcsön a Malév bamakói chartergépének 17500 eurós reptéri költségeire. Az előzetes megállapodás ellenére a földi kiszolgáló cég nem fogadta el a magyar légitársaság utalásos fizetését, és készpénzben követelte a költségek kiegyenlítését.

Az Index információi szerint hat órás késéssel indult haza szerda este a Budapest-Bamako Rali résztvevőit szállító magyar gép, mert a mali főváros repterén fizetési vita támadt a malévos személyzet és a reptéri kiszolgáló cég között.

A bamakói reptér üzemeltetője 22000 eurót (mintegy 6 millió forintot) követelt készpénzben, ám a személyzetnél csak 5000 euró volt. Az utasok a minél hamarabbi hazajutás érdekében végül maguk adták össze a hiányzó pénzt.

A Malév tájékoztatása szerint a charter járat földi kiszolgálási, tehát többek között az üzemanyag költségeit az eredeti megállapodás szerint átutalással egyenlítette volna ki a légitársaság, a helyi cég azonban váratlanul, már az ott tartózkodó személyzetnek bejelentette, hogy nem fogadja az utalást, és a megállapodásban szereplő kiszolgálási díj dupláját követelte. Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője elmondta, hogy a pilóta természetesen rendelkezett fedezettel bíró bankkártyával, de a reptéren nem volt olyan automata, ahol ekkora összeget le lehetett volna venni a számláról, a pénz kiküldése pedig hosszabb időt vett volna igénybe.

Hegedűs szerint az utasok, akiknek már szerezhettek tapasztalatokat Maliban, maguk ajánlották fel, hogy összeadják a pénzt, amit Budapesten a csütörtök hajnali landolásnál rögtön vissza is kaptak.

A Bamako Rali végállomása hivatalosan az idén nem a Mali főváros volt, mert a nemzetbiztonsági figyelmezetések és a külügy nyomásának engedve a szervezők a rajt előtti este megváltoztatták az útvonalat, és Marokkóba helyezték át a túra afrikai szakaszát. A figyelmeztetések ellenére saját felelősségére 40-50 autó azonban végigment az eredeti útvonalon.