Újabb túlélő Haitin: egy hónapja volt egy épület alatt

2010.02.09. 12:33
Feltehetően január 12. óta, vagyis négy hete volt a romok alatt az a férfi, akit hétfőn húztak ki egy Port-au-Prince-i épület alól Haitin. A 28 éves Evan Muncie a földrengés előtt rizst árult a piactéren, és állítja, valaki többször is vizet vitt neki, amíg az összeomlott épület alatt tartózkodott.

Az egyetemi kórház orvosa, Dr. Mike Conelly szerint a férfit súlyosan dehidratált állapotban vitték be, nagyon sovány és az alultápláltság jelei mutatkoznak rajta. A lábain lévő sebek gennyesednek, de azokon kívül nincs egyéb látható sérülése, írja a CNN. Az orvos szerint biztos, hogy a férfi ivott valamit, azonban annyira zavart, hogy a segítőjével kapcsolatos történet nem biztos, hogy igaz.

Még több gyereket akartak kivinni

Közben az is kiderült, hogy az emberrablással vádolt baptista amerikaiak nem csupán 33 gyereket akartak kivinni Haitiről, korábban további negyven gyerekkel is megpróbáltak kiszökni az országból, sikertelenül.

haiti450

Múlt héten kiderült, akár emberrablás is lehet a vád az ellen a tíz amerikai ellen, akik a földrengés után 33 gyereket próbáltak kicsempészni az országból. Az amerikaiak azt állítják, hogy csak jót akartak az árváknak, ám 22 gyerekről kiderült, hogy valójában nem is árva.

Most hétfőn a haiti rendőrség azt mondta, ugyanez a csoport Laura Silsby vezetésével január 26-án már megpróbált negyven gyerekeket kivinni az országból, de akkor megállították a határon a buszát és nem engedték át a Dominikai Köztársaságba. A gyerekeket a rendőrök lekísérték a buszról és az amerikaiakat a dominikai követségükre irányították. Silsby akkor az ügyben eljáró hivatalnok szerint azt mondta, száz gyerek kivitelére van dokumentációja, írja a CNN.

haiti451

Ezt a hivatalnokot tanúként hallgatták ki, amikor a baptisták elleni eljárás múlt héten elindult, és főnökei is megerősítették, hogy az amerikaiakkal való találkozója úgy zajlott, ahogy elmondta.