Vádat emeltek a lövöldöző docensnő ellen

2010.02.14. 00:37 Módosítva: 2010.02.14. 00:47
Hét év munka után sem véglegesítették az egyetemen, ezért lövöldözni kezdett egy 45 éves tanárnő Alabamában.

Többrendbeli emberölés gyanújával vádat emeltek szombaton az Alabamai Egyetemen pénteken lövöldöző tanárnő, a 45 éves Amy Bishop Anderson ellen. Rob Broussard ügyész elmondta, hogy emellett még három másik személy megsebesítése miatt is vádat emeltek. Ha a fő vádpontokban bűnösnek találják, halálra is ítélhetik.

A WAFF helyi televízió egy rendőrségi vezetőre hivatkozva azt jelentette, hogy a tanárnő azért kezdett lövöldözni a biológia tanszéken, mert nem véglegesítették, holott 2003 óta dolgozott az egyetemen. A három kollégája megölésével vádolt tanárnő a Harvard Egyetemen végzett neurobiológus, kutató és négygyermekes családanya.

Az egyetem elvégzése után Bishop Huntsville-be költözött és 2003-ban lett a városban működő Alabamai Egyetem docense. Az intézmény, amelynek mintegy 7500 hallgatója van, szoros kapcsolatokat ápol az amerikai űrhajózási hivatallal, a NASA-val, tervezési és kutatási programjairól is ismert.

Paul Frasier braintree-i rendőrfőnök elmondta, hogy az oktató 1986-ban mellbe lőtte 18 éves öccsét Boston Braintree negyedében. Az ügyet véletlen balesetként kezelték, de az akkori lövöldözésre vonatkozó akták eltűntek. Fraser szerint a rendőrség egykori dolgozói emlékeznek az incidensre.

A docens és férje 2007 júliusában harmadik helyen végzett egy országos egyetemi üzleti pályázaton, amelyen egy általuk feltalált hordozható elemes inkubátorral vettek részt.

A rendőrség a férjet, James Andersont is előállította és kihallgatta, de ellene nem emeltek vádat. A rendőrség szerint a docenst gyorsan elfogták a lövöldözés után. A női mosdóban egy 9 milliméteres kaliberű kézifegyvert találtak, amelyre Bishopnak nem volt fegyvertartási engedélye.

A docensnőt bilincsbe verve szállították a megyei börtönbe. Amikor beszállt a rendőrautóba, azt mondta: "Semmi sem történt. Ez lehetetlen. Mind életben vannak".

Az egyetem elnöke, David Williams szombaton közölte: Bishoppal már hónapokkal korábban közölték, hogy nem véglegesítik.