Iskolai lövöldözést tervezett, az Xbox Live-on bukott le

2010.02.15. 12:00
Az Xbox online rendszerén szólta el magát egy texasi diák, aki iskolai lövöldözést tervezett. Miután őrizetbe vették, azt mondta, csak viccelt. Valószínűleg börtönbüntetés vár rá.

Vasárnap a texasi San Antonio rendőrei őrizetbe vettek egy tizenhat éves diákot, miután a tudomásukra jutott, hogy a fiú iskolai lövöldözést tervez. A helyi Marshall Gimnázium tanulója az Xbox online rendszerén, a Live-on csetelve bukott le. A fiú február 4-én öt másik játékossal játszott együtt (hogy pontosan melyik játékkal, arról nem szólnak a híradások), és játék közben beszélgettek. A diák ekkor árult el pontos részleteket arról, hogy miként tervezi a lövöldözést.

Amikor a játékostársak egyike, egy kanadai játékos tovább kezdte faggatni, a texasi diák kilépett a beszélgetésből. Ez és az elhangzottak elég riasztónak tűntek a fültanúnak ahhoz, hogy értesítse a brit-columbiai rendőrséget. A kanadai rendőrök a Microsoft Live-val foglalkozó jogászai révén tudták meg, hogy a fenyegető játékos San Antonióban él. Ezután átadták az ügyet a texasiaknak, akik rövid nyomozás után elkapták a diákot.

A tizenhat éves fiú a Live-os beszélgetésben elárulta, hogy egy terhes osztálytársát és a legjobb barátját akarja lelőni, és hogy egy tengerészgyalogos ismerősétől szerezne fegyvert. Arról is beszélt, hogy szerinte mennyi ideje maradna a kommandósok kiérkezéséig. Indítékként csak annyit mondott, hogy szeretne olyan szalagcímeket, amikről majd az emberek örökké emlékezni fognak rá.

A rendőrök az őrizetbe vétel előtt értesítették az iskola igazgatóját, aki szerint a gyerek bűnbánóan viselkedett, és valójában nem jelentett komoly fenyegetést. A diák azt mondta a rendőröknek, hogy csak egy hülye vicc volt az egész.

A fiút kicsapták az iskolából, és most előzetesben várja a tárgyalását. Közveszéllyel fenyegetés a vád ellene, ami általában vétségnek számít Amerikában, viszont ha iskola is érintett az ügyben, akkor már bűncselekmény. Így valószínűleg börtönbüntetés is vár a vicces kedvű játékosra.