Hókotrót felejtettek a kifutón

2010.02.16. 19:29 Módosítva: 2010.02.16. 19:47
A Közlekedésbiztonsági Szervezet is vizsgálja, Ferihegyen hogyan adhattak felszállási engedélyt egy repülőgépnek azelőtt, hogy egy hókotró elhagyta volna a biztonsági zónát.

A HungaroControl Zrt. vizsgálatot indított több munkatársával szemben, amiért elmulasztottak jelenteni egy, a szabályzattól eltérő, még az idén januárban, a nagy havazások idején végzett munkát - közölte a cég.

A HungaroControl közleménye szerint a vállalat vonatkozó szabályzata értelmében jelenteni kell a szabályoktól való legkisebb eltérést is.

A közlemény emlékeztet: januárban az erős havazás miatt gyakran kellett takarítani a kifutópályákat. Eközben a torony akkor adott felszállási engedélyt egy repülőgépnek, amikor egy hókotró még nem hagyta el a futópályát övező biztonsági sávot. Bár az esemény során az utasok nem voltak veszélyben, a hibás működést a szolgálatnak jelentenie kellett volna - olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint "a kedvező nemzetközi tapasztalatok és a Just Culture nevű európai uniós jogelv alapján a HungaroControl Zrt. igyekszik még nagyobb hangsúlyt helyezni a működés során előforduló hibák tanulságainak levonására az érintettekkel szembeni esetleges retorzióval szemben. A hibák feltárása és elemzése a légiközlekedésben kiemelt jelentőséggel bír egy súlyosabb esemény jövőbeni elkerülése érdekében" - mutatnak rá.

A Just Culture nevű európai uniós jogelv lényege, hogy megszüntesse az irányítók ellenérdekeltségét a hibák feltárásában azzal, hogy az irányítói hibával szembeni retorziót szélsőséges esetekben alkalmazható, végső megoldásnak tekinti - olvasható a közleményben.

Az eseményt a HungaroControl Repülésbiztonsági Osztálya és a Közlekedésbiztonsági Szervezet is vizsgálja, "a mi vizsgálatunk viszont a jelentési kötelezettség elmulasztásának körülményeire is kiterjed" - mondta Markó Andrea vezérigazgató.