Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Túlélte az ütközést a vétkes mozdonyvezető

2010.02.16. 11:22 Módosítva: 2010.02.16. 11:22
Súlyos sérülésekkel, de túlélte a Brüsszel melletti vasúti szerencsétlenséget az mozdonyvezető, aki a feltevések szerint figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést.

A La Derniere Heure című napilap úgy tudja, annak a vonatnak a vezetőjéről van szó, amely a feltevések szerint figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Vasúti illetékesek jelezték, hogy amint a sérült állapota lehetővé teszi, kihallgatják a történtekről, de ez akár napokba is telhet. A rendőrség hamarosan megkezdi a két mozdony speciális adatrögzítő berendezésének, fekete dobozának átvizsgálását is.

A hétfői balesetet az okozta, hogy az egyik vonat vezetője egyelőre ismeretlen okból figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést, és összeütközött egy másik szerelvénnyel. Egy nappal a legkevesebb 18 halálos áldozatot követelő belgiumi vonatszerencsétlenség után az ország több városában sztrájkba léptek a mozdonyvezetők, tiltakozva a rossz munkakörülmények ellen.

A kedd reggeli csúcsforgalom idején a sztrájk miatt járatkimaradások voltak főként Belgium déli, vallóniai térségében. A szakszervezetek nem hirdették meg hivatalosan a munkabeszüntetést, de támogatásukról biztosították a tiltakozó mozdonyvezetőket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a belga vasútnál munkaerőhiány van, és túlterheltek, agyonhajszoltak mind a mozdonyvezetők, mind a vasútbiztonsági alkalmazottak.

Értesülések szerint kedden sem közlekedik a megszokott menetrend szerint Brüsszel és Párizs között a Thalys, illetve Brüsszel és London között az Eurostar szupervonat. A baleset helyszínén ugyanis még nem fejezték be a helyreállítási munkákat, és fontos vonalszakaszokat áramtalanítani kellett.