Nyomoznak a halálos osztrák sajtok ügyében

2010.02.18. 19:43
Emberölés gyanújával indítottak nyomozást Ausztriában, miután kiderült, fertőzött sajttól halt meg tavaly négy osztrák és két német. A médiában arról cikkeztek, hogy a gyártó cég korábban tudott a fertőzésről. Magyarországra nem szállítottak listeriafertőzött sajtot.

Nyomozást rendelt el egy osztrák ügyészség a listeria baktériummal fertőzött sajtok ügyében, közölték csütörtökön. A grazi ügyészség a médiában megjelent információk alapján, hivatalból indított vizsgálatot a gyártó cég vezetői ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A hét elején derült ki, hogy tavaly év végén négy osztrák és két német meghalt egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától. A sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta. Közlésük szerint a fertőzött termékeket januárban kivonták a forgalomból, rögtön azután, hogy a hivatalos vizsgálatok egyértelmű összefüggést vontak azok és a halálesetek között.

Egy névtelen forrás a sajtón keresztül azzal vádolta a céget, hogy már jóval korábban tudtak a határértéket meghaladó baktériumfertőzésről. Időközben a Prolactal újból figyelmeztette a lakosságot, hogy ne használják fel az esetleg megvásárolt termékeket. Visszautasítottak minden vádat és bejelentették, hogy megbíznak egy független szakértői csoportot az eset tanulmányozásával.

Alois Stöger egészségügyi minisztert is heves bírálatok érték. A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) ellenzéki párt egyenesen lemondásra szólította fel a tárcavezetőt, szerintük túl lassú volt a vizsgálat és nem tájékoztatták időben a közvéleményt. A minisztérium elhárította a kritikát és kiállt a gyártó mellett is.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdai tájékoztatása szerint Magyarországra nem szállítottak listeriafertőzött sajtot. A terméket Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában hozták forgalomba.

A listeriózis megbetegedés egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki. Legyengült szervezet - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - esetén nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának, tájékoztatott a MÉBiH. A lappangási idő akár 70 nap is lehet.

Az osztrák egészségügyi minisztérium adatai szerint tavaly Ausztriában 45 listeriás megbetegedés történt, ebből tizenkettőt a Stájerországban kimutatott baktériumtörzs okozott és négyen haltak bele a fertőzésbe. Idén eddig 11 fertőzést tartanak számon, ebből egy halálos kimenetelű volt, de nem hozható összefüggésbe a Prolactal sajtjával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport