Négy lövés dördült a Cinkotai úton

2010.02.19. 18:21 Módosítva: 2010.02.19. 18:25
Egy körözött ukrán férfit vettek üldözőbe a kommandósok péntek délután a budapesti Cinkotai úton. A férfi kezében egy fémesen csillogó tárgyat láttak, amit fegyvernek hittek, ezért négy figyelmeztető lövést adtak le. A férfit elkapták.

Négy figyelmeztető lövést adtak le a kommandósok, csak azután sikerült elfogniuk egy előlük menekülő, súlyos bűncselekmények miatt körözött ukrán férfit Budapesten, a XVII. kerületben, tájékoztatott a Készenléti Rendőrség sajtóreferense a csütörtöki akció részleteiről.

Kovács Bettina pénteken azt közölte, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére azért vetették be a férfi elfogására a Terrorelhárító Szolgálatot, mert a férfi által elkövetett bűncselekmények súlya, várható ellenállása, és annak valószínűsége, hogy lőfegyverrel rendelkezhet, ezt indokolta.

A kommandósok csütörtökön késő délután a XVII. kerületi Cinkotai úton észlelték a gyalogosan haladó, körözött férfit, aki - miután észrevette a rendőröket - elfutott egy fás, bokros területre. Rövid gyalogos üldözés után elfogták, majd testi kényszer alkalmazásával megbilincselték a gyanúsítottat. A férfi az elfogásakor nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezért orvosi ellátásban részesítették.

Az üldözésben részt vevő rendőrök egyike, aki a legközelebb volt a körözötthöz, többször felszólította a férfit, hogy álljon meg, illetve dobja el a kezében lévő - a fényviszonyok és a mozgás miatt nem azonosítható, fémesen csillogó - tárgyat. Miután a férfi ennek nem tett eleget, a rendőr összesen négy - felfelé irányzott - figyelmeztető lövést adott le.

A Készenléti Rendőrség sajtóreferense kiemelte, a lövések sérülést, anyagi kárt nem okoztak. Az elfogás után sikerült megállapítani, hogy a fémesen csillogó tárgy egy mobiltelefon volt.

Arról, hogy az ukrán férfit milyen bűncselekmények elkövetésének gyanújával körözték, Kovács Bettina illetékesség hiányára hivatkozva nem válaszolt.