Jozef Rohác kedden áll bíróság elé

2010.02.23. 08:25 Módosítva: 2010.02.23. 08:25
A szlovák Jozef Rohácot azzal vádolják, hogy fel akarta robbantani Seres Zoltán vállalkozót még 1997-ben. Rohác neve ugyanakkor több, Magyarországon elkövetett robbantással kapcsolatban is felmerült, Szlovákiában pedig Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozták összefüggésbe.

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádolja Rohácot. A vád szerint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy a szerkezet felrobbantásával megölje Seres Zoltánt vállalkozót. Rohác a robbanószerkezet elkészítésén túl saját maga gondoskodott a helyszín megközelítéséhez, terepszemléjéhez és a menekülés biztosításához szükséges gépkocsi beszerzéséről is - áll a vádiratban.

A robbanószerkezetet elhelyezték az autón, de az leesett a mágnesek gyengesége miatt, így meghiúsult a gépkocsi felrobbantása.

Rohác neve felmerült az 1990-es években Magyarországon elkövetett több robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban is, így a budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. Szlovákiában Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozzák kapcsolatba Rohácot.

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök. Ekkor derült ki, hogy ellene a magyar illetékesek európai elfogatóparancsot adtak ki. Rohácot 2009 februárjában adták ki Magyarországnak emberölési kísérlet miatt.