Korrupt rendőröket vettek őrizetbe

2010.02.23. 17:48
A Budapesti Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett négy rendőrt, mert a gyanú szerint napi rendszerességgel fogadtak el építési-szállítási cégektől 10-15 ezer forintot, hogy ne intézkedjenek velük szemben.

A gyanúsítottakat hétfőn vették őrizetbe, a kihallgatásukat is aznap tartották. Ketten a XIII. kerületi rendőrkapitányságon teljesítenek szolgálatot, ketten pedig volt hivatásos rendőrök. A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja őket.

A gyanúsítottak 2008-ban különböző építési-szállítási cégekkel kiterjedt kapcsolatot alakítottak ki, amelyet jogtalan anyagi előny szerzésére használtak fel.

A cégek képviselői napi rendszerességgel 10-15 ezer forintot fizettek nekik azért, hogy a tevékenységük során előforduló - előzetesen jelzett - szabálysértések (például közterület-használati vagy behajtási engedély hiánya; túlsúlyos vagy túlméretes tehergépkocsi; lejárt műszaki engedély) miatt intézkedjenek velük szemben.

Más esetekben a jogszerű intézkedés során, ugyancsak 10-15 ezer forintért, eltekintettek a feljelentéstől, de olyan eset is előfordult, hogy más, jogszerűen intézkedő kollégát vettek rá arra, hogy ne tegyen feljelentést.

A bűncselekmények szinte Budapest egészére - így a II., az V., a VII., a XI., a XII., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XX. kerületre - kiterjedtek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a négy gyanúsítottat őrizetbe vette és indítványozza előzetes letartóztatásuk elrendelését.