Tagadta bűnösségét Jozef Roháč a Fővárosi Bíróságon

2010.02.23. 10:20 Módosítva: 2010.02.23. 10:29
Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni a Seres Zoltán vállalkozó elleni merénylettel vádolt Jozef Roháč. A férfit összefüggésbe hozták az Aranykéz utcai robbantással is.

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolja Roháčot. A vád szerint a szlovák állampolgárságú férfi 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy annak felrobbantásával megölje Seres Zoltánt. A szerkezetet elhelyezték az autón, de az leesett a mágnesek gyengesége miatt, így a merénylet – akkor – sikertelen volt.

A per rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg. A golyóálló mellényt viselő vádlottat tucatnyi rendőr vigyázza, arcát maszk takarja el, amikor a kommandósok a tárgyalóterembe kísérték, és csak a tárgyalás idejére veszik le róla. Az iratismertetésből kiderült, hogy Roháč korábban a magyar rendőrségen se tett érdemi vallomást a terhére rótt cselekménnyel kapcsolatban, de beszámolt egyebek mellett arról, hogy „a szlovák titkosszolgálat és a maffia elől rejtőzött”.

A szlovák állampolgárságú Roháčnak és bandájának neve felmerült a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet és több más 1998-as robbantás elkövetésével kapcsolatban is. A rendőrség szerint a csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán Budapesten elkövetett robbantás írható.

Jozef Roháčot 2008. október 27-én Prágában fogták el. Az 52 éves szlovák állampolgárságú férfit ittas vezetés miatt állították elő, végül 2009 februárjában adták ki Magyarországnak.

Elfogása után Pozsony is kérte a cseh hatóságoktól Roháč kiadását a volt szlovák államfő, Michal Kováč fia erőszakos elhurcolásának ügyében. Az 1995-ös ügyről annak idején azt lehetett tudni, hogy az államfő fiát a Kováčcsal ellenséges viszonyban lévő Vladimír Mečiarhoz közel álló, Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálat szervezte meg. A szolgálat célja az lett volna, hogy az ifjabb Kováčot kiszolgáltassák az ellene csalási ügyben eljárást folytató német hatóságoknak, és így kompromittálják Michal Kováč államfőt.

A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik.