Nem kommunikál a belgiumi kómás beteg

2010.02.25. 16:25 Módosítva: 2010.02.25. 16:25
Tavaly szenzációt okozott egy belgiumi felfedezés, miszerint egy 23 éve kómában fekvő beteg igazából ébren van csak eddig nem tudott kommunikálni a külvilággal. A héten azonban kiderült a csoda most nem volt igazi.

Három hónappal ezelőtt bejárta a világsajtót az a felvétel amin a 23 éve kómában fekvőnek hitt belga Rom Houben egy terapeuta segítségével újra kommunikált a külvilággal. A beszámolók arról szóltak, hogy a beteget félre kezelték, és igazából végig a tudatánál volt. A kezelőorvosa a legújabb vizsgálatokat követően kénytelen volt beismerni, a csodával határos áttörés hamis bizonyítékokon alapult. - írja a Guardian

Már akkor is volt, aki kétkedve fogadta a megdöbbentő felfedezést, hogy Houben tulajdonképpen mindent érzékelt ami kürülötte történik, csak képtelen volt kommunikálni a külvilággal.

Az áttörést jelentő módszer abból állt, hogy Houben terapeutája vezette a beteg egyetlen nem teljesen lebénult ujját egy számítógép klaviatúrája felett, és amikor jelzést érzett, segített lenyomni az adott betűt. Houbentől ezzel a módszerrel megtudhattuk, hogy ez a nap volt az újjászületése, és hogy amit addig érzett az  „Tehetetlenség, a legteljesebb tehetetlenség. Először dühös voltam, aztán megtanultam együtt élni a dologgal.”

Houben kezelőorvosa, a Liegi Egyetem neurológiai és kóma központjának vezetője, Dr. Steven Laureys, egy nemrégiben elvégzett vizsgálat alapján kénytelen volt cáfolni a csodálatos felfedezést.

Houben tizenöt tárgy nevét halotta és képét látta, majd utána saját magától kellett volna az ujjával kiválasztania egy érintőképernyőn a tárgyakat jelentő feliratokat. Ez tizenöt alkalomból egyszer sem sikerült. A vizsgálatot egy másik hasonló állapotban ám a tudatánál lévő beteg teljesíteni tudta.

Laureys a vizsgálatot követően azt mondta „ A kezdetektől voltak kétségeim a módszerrel kapcsolatban, de fontos, hogy ne ítélkezzünk korán. A családja és a segítők cselekedeteit kizárólag a szeretet és a törődés motivállta."