Munkagépekkel tüntettek a Kemény Dénes-uszodánál

2010.03.01. 19:26
Nem fizették ki a miskolci Kemény Dénes uszoda építési alvállalkozóit, állítják az érintett cégtulajdonosok. Úgy számolnak: csaknem kétszáz millió forinttal tartozik nekik a fővállalkozó, egy debreceni vállalkozás. A Kemény Dénes uszodát tavaly októberben adták át. Több mint kétmilliárd forintból épült, amiből másfél milliárd forint állami támogatás volt.

Munkagépekkel vonult hétfő délelőtt a Kemény Dénes uszoda elé több miskolci vállalkozó. Azt állítják, összesen 200 millió forinttal tartozik nekik a generálkivitelező. Azt mondják, nem tudnak járulékokat fizetni, többen a csőd szélén állnak. Ők végezték az út-, és tóépítést, valamint a kertészeti munkákat.

A munka elkészült, az uszodát a névadó, Kemény Dénes szövetségi kapitány, és a vízilabdacsapat avatta fel tavaly októberben. Papp Zsolt, az egyik cég, a Papex Kft. ügyvezetője elmondta, addig semmi probléma nem volt, amíg át nem adták a létesítményt, utána azonban állítása szerint "elfelejtettek velük szóba állni".

A debreceni székhelyű fővállalkozót nem sikerült elérni. Az építtető miskolci önkormányzat képviselője azt mondta, sajnálják, ami történt, de nem tudnak mit tenni. Csathó Ákos projektvezető szerint a generálkivitelezőt szerződés szerint kifizették, és az elszámolást elküldték az önkormányzati minisztériumnak, a projektet lezárták.

A vállalkozók októberben jelezték az önkormányzatnak, hogy gondok vannak a kifizetéssel. A város ennek ellenére elutalta a fővállalkozónak az utolsó, 700 millió forintos részletet. Az önkormányzatnál erre azt mondták, szerződést szegtek volna, ha visszatartják a pénzt.

A vállalkozók úgy döntöttek, ha egy hónapon belül nem kapják meg a pénzüket, visszabontják azt, amit építettek.