Elfeledkeztek a tűzoltók a miskolci áldozatokról

2010.03.03. 20:47
Csak az oltáshoz később érkező kazincbarcikai tűzoltók hozták ki a lakásból augusztusban a miskolci paneltűzben elhunyt asszonyt és gyermekeit. A miskolci tűzoltók korábban már eloltották a tüzet a lakásban, azonban abban a szobában nem jártak, ahol az áldozatok voltak, derül ki egy belső jelentésből.

Elfeledkeztek a tűzoltók az augusztusban a miskolci paneltűzben meghalt három emberről, állítja a tűzoltóság belső jelentésére hivatkozva a HVG. Az asszony és gyermekei bent ragadtak a lakásukban, mert a meleg miatt elvetemedett az ajtó.

2009. augusztus közepén kigyulladt egy hatodik emeleti lakás a miskolci Avas lakótelepen. A tűz felfelé terjedt, több lakás kiégett, az egyik lakásban egy anya és fia füstmérgezésben meghalt. A család lánygyermeke napokig feküdt az intenzív osztályon, de nem tudták megmenteni az életét.

A HVG szerint egy tűzoltó az oltás elején ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, ahonnan azonban nem jött válasz. Egy később érkező csapat berúgta az ajtót és eloltotta a tüzet a lakásban, de nem ment be abba a szobába, ahol az áldozatok voltak. Csak fél órával később, a miskolci tűzoltókat váltó kazincbarcikai tűzoltók hozták ki az asszonyt és gyermekeit.

A tűzoltóknak nem sikerült megállapítaniuk, hogy miért keletkezett a tűz. A miskolci közgyűlés a tűzvizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt január végén fegyelmi eljárást kezdeményezett a helyi tűzoltóparancsnok ellen. A vizsgálat eredményéről a márciusi közgyűlésen tájékoztatják a képviselőket.

A vizsgálat lezárulása után kártérítést várnak, mondta Török Zsölt, áldozatok hozzátartózóinak ügyvédje.