Dunaszekcsőn ismét megmozdult a lösz

2010.03.04. 15:26 Módosítva: 2010.03.04. 15:27
Száz köbméteres földdarabok is lezúdultak a dunaszekcsői löszfalról a hétvégén. A lezúduló földdarabok egy része két lakóház udvarán landolt, de a lakókat nem költöztették ki.

Újra megmozdult a löszfal Dunaszekcsőn a hétvégén. Hat helyen úgynevezett szőnyegcsúszás alakult ki, vagyis mintegy 100-200 köbméteres földdarabok zúdultak le.

2008 februárjában egy 300 méter hosszú és csaknem 15 méter magas darab omlott le
2008 februárjában egy 300 méter hosszú és csaknem 15 méter magas darab omlott le

A löszfalak esetében a szőnyegcsúszás jellegzetes folyamat: a csapadékos tél utáni enyhe, de szintén esős időjárás fellazítja a talajt, amely így leomlik. Szakemberek szerint ez előjele lehet egy nagyobb omlásnak is, ám ezt biztosra előrejelezni nem lehet.

A hétvégi szőnyegcsúszások többsége lakatlan területen zajlott, de két kisebb földcsuszamlás lakott területet is érintett. Az egyik lakóház udvarára mintegy tíz, a másikéra pedig nagyjából öt köbméternyi löszfal esett. Az érintett ingatlanok tulajdonosait - két idős házaspárt - nem költöztették ki házaikból, de figyelmeztették őket, hogy kertjük hátsó részét csak fokozott óvatossággal közelítsék meg.

2008 februárjában egy 300 méter hosszú és csaknem 15 méter magas darab omlott le az ott található több száz köbméteres löszfalból. A föld egy része a Dunába csúszott, és egy házat is magával sodort.