Nyomoz a BRFK a tűzoltóbotrány ügyében

2010.03.04. 14:48 Módosítva: 2010.03.04. 14:56
A rendőrség kényszerítés és szeméremsértés bűncselekmény alapos gyanúja miatt nyomozást indított, miután a fővárosi tűzoltóparancsnok feljelentést tett, mert tudomására jutott, hogy szolgálaton kívüli tűzoltók szexuálisan zaklatták, megalázták társukat.

Nyomozást rendelt el a BRFK a fővárosi tűzoltóságnál történt szexuális zaklatás ügyében, tájékoztatott Tafferner Éva szóvivő csütörtökön.

Bende Péter vezérőrnagy, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) vezetője hétfőn tett feljelentést ismeretlen tettes ellen kényszerítés gyanújával, mert tudomására jutott, hogy szolgálaton kívüli tűzoltók szexuálisan zaklatták, megalázták társukat. A tűzoltóparancsnok három tűzoltó ellen méltatlansági eljárást indított, szolgálati viszonyukat felfüggesztette, míg egy főosztályvezető vezetői megbízatást azonnali hatállyal visszavonta.

A BRFK szóvivője csütörtökön elmondta, a tűzoltóparancsok által kedden átadott adatokat, információkat, írásos jelentéseket tanulmányozták; kényszerítés és szeméremsértés bűncselekmény alapos gyanúja miatt nyomozást rendeltek el. Tafferner Éva közölte, megkezdődött a tanúk kihallgatása, az eset körülményeinek tisztázása.

Féltik a tűzoltók becsületét

Dobson Tibor az FTP kommunikációs főosztályvezetője csütörtökön azt mondta, "érzékenyen érintette" a teljes tűzoltó állományt az ügy, mert az a teljes közösséget megbélyegezte. Kijelentette, a cselekedet, amely akár korábban, vagy utóbb az autóbuszon történt, nem szexuális indíttatású, hanem egy durva és ízléstelen, primitív molesztálás volt, ez a beavatási szokás az ország egyetlen tűzoltóságán sem jellemző.

A főosztályvezető mértéktartást kért médiától, mert mint fogalmazott, egy elszigetelt, primitív cselekedet miatt a média egy része ezt úgy tálalja, minden tűzoltó homoszexuális és erőszakos. Dobson Tibor ezredes hangsúlyozta, a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. Megemlítette, a 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló eset, ezért presztízskérdés számukra, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületére árnyékot vető esetet minél előbb tisztázzák.

A főosztályvezető azt mondta, az FTP teljes parancsnoki állománya sajnálja, hogy ez a bűncselekmény csak az eset megtörténte után két héttel jutott a vezetés tudomására.

Nem nézték szótlanul

Hétfőn egy neve elhallgatását kérő tűzoltó elmondta, hogy szemtanúja volt az autóbuszon történt molesztálásnak. Két héttel ezelőtt Újszilváson, Bolyhos pálinkakóstoló túrán vettek részt. Közlése szerint ide, és más hasonló jellegű rendezvényekre már évek óta járnak szervezett formában tűzoltók, de az a három társa, akik a most nyilvánosságra került ügyben érintettek, először vettek részt ilyen "csapatépítő" rendezvényen.

A három tűzoltó, akik a Roham 1 állományába tartoztak, már a pálinkafőzdében is botrányosan viselkedett: letolták nadrágjukat és nemi szervüket mutogatták a jelenlévőknek, ezért a vezetők véget is vetettek a kirándulásnak - idézte fel a szemtanú.

A szemtanú elmondása szerint a botrányos viselkedés után a hazafelé tartó úton kisebb verekedésre figyeltek fel az autóbusz hátuljában. Három Roham 1-es egy VIII. kerületi tűzoltóra támadt: az egyik tűzoltó megpróbálta szexuálisan molesztálni és megalázni társát azzal, hogy a nadrágjába nyúlt. A neve elhallgatását kérő tűzoltó azt mondta: a "sértettet" ekkor a busz elejébe ültették, ezzel megakadályozták a bűncselekményt, így cáfolta azokat a korábbi parancsnoki kijelentéseket, hogy a buszon utazók mindezt szótlanul végignézték volna.