Felmentették az üzekedő kamionost megzavaró rendőröket

2010.03.05. 15:10 Módosítva: 2010.03.05. 15:11
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felmentette a hivatali visszaélés bűntettével vádolt két rakamazi rendőrt, akik csak szóban jelentették a felettesüknek, hogy tiltott kéjelgést észleltek.

A vádirat szerint 2009. január 13-án éjjel érkezett bejelentés a rakamazi rendőrőrsre arról, az egyik benzinkútnál a helybeli K. Csilla vélhetően tiltott kéjelgést folytat az egyik ott parkoló kamion sofőrjével.

A helyszínre a rendőrjárőr beosztásban lévő vádlottak érkeztek, akik kiszállásra szólították fel a lefüggönyözött kamionból a román állampolgárságú sofőrt és a nőt. Igazoltatásuk közben a nő egyik ismerőse is a parkolóba érkezett, akinek arra a kérdésére, hogy lesz-e ebből valami, a rendőrök nemmel feleltek, majd felszólították K. Csillát és a férfit, hogy hagyják el a parkolót.

Az esetről később csak szóban tettek jelentést a járőrök a parancsnokuknak. A megyei bíróság megállapítása szerint a rendőröknek szabály szerint ugyan intézkedési kötelezettségük lett volna, viszont szabálysértésre utaló jelet nem észlelhettek, mivel minden kétséget kizáróan nem volt bizonyítható a tettenérés.

Hibáztak továbbá abban is, hogy nem ellenőrizék az igazoltatott személyeket a körözési nyilvántartásban, és az írásos jelentés megtételének elmulasztása miatt elmarasztalták őket.

A bíróság szerint az intézkedés elmaradása nem minősül bűncselekménynek, ezért a két vádlottat - bizonyítottság hiányában - felmentette a hivatali visszaélés bűntettének vádja alól. Az ítéletet mindkét vádlott és a védelem is tudomásul vette, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így a végzés nem jogerős.