Vádemelés vesztegetés miatt Borovszky ellen

2010.03.05. 11:39 Módosítva: 2010.03.05. 12:50
Vesztegetés miatt vádat emelt az ügyészség Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) volt esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét ellen. Borovszky a vád szerint egy támogatott alapítványtól azt kérte 2008-ban, hogy titokban utaljon át 600000 forintot egy munkatársának.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség pénteken vádat emelt V.-né dr. B. Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának volt főosztályvezetője ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt, tájékoztatta az Indexet Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a vádlott beosztásából fakadóan az OKM, mint támogató és "A HÖOK a Hallgatókért" Alapítvány, mint kedvezményezett közti támogatási szerződés OKM részéről kijelölt kapcsolattartója volt, akinek hatásköre kiterjedt a pénzek felhasználásának helyszíni ellenőrzésére és a kedvezményezett szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadására is. Az OKM a támogatás összegét az Alapítványnak átutalta.

Az OKM K. A.-val havonta bruttó 300.000 Ft. megbízási díjért megbízási szerződésben állt 2008. évben. Vonatkozásában utasítási joggal a vádlott bírt, feladata részben különböző hátrányos helyzetű és roma célcsoportokat érintő pályázatokkal függött össze. A vádlott 2007. decemberében még a titkárság vezetőjeként a megbízási szerződés megkötésére bruttó 350.000 Ft megbízási díjjal tett javaslatot, melyet a miniszter nem fogadott el.

A vádlott 2008. tavaszán jogtalan előnyként arra kérte az Alapítvány részéről kijelölt kapcsolattartót, hogy a támogatás összegéből titokban 600.000 - Ft-t adjon át K. A.-nak, ezzel kiegyenlítve azt a havi 50.000 forintot, melytől K. A. azért esett el, mert a miniszter nem fogadta el a vádlott havi 350.000 Ft-os megbízási díjra irányuló javaslatát. A vádlottal szemben a nyomozást a hivatali visszaélés bűntette vonatkozásában a Budapesti Nyomozó Ügyészség megszüntette.

Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított.

Borovszky elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit. Mint megtudtuk, azért pitiáner, mert a vádló, Nagy Attila - a HÖOK alapítvány korábbi vezetője -,  vádjában emellett több milliárdos összegek lenyúlásával gyanusította meg Borovszkyt és munkatársait. Állításait azonban nem tudta bizonyítani, ellen ezért rágalmazási pert indított ellene Borovszky és helyettese.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben egy éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás. A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.