Orgoványi baleset: sorsára hagyták a súlyos sérültet

2010.03.14. 16:23
Négy embert - három román és egy magyar férfit - vettek őrizetbe a rendőrök, és indítottak ellenük segítségnyújtás elmulasztása miatt eljárást, mert kiderült: ők is abban a Ladában utaztak, amely vasárnap kora hajnalban sodródott le az útról a Bács-Kiskun Megyei Orgoványnál.

Vasárnap délelőtt érkezett hír arról, hogy Orgovány határában az árokba hajtott vasárnap hajnalban egy autó, a helyszínen egy férfi meghalt, személyazonosságát akkor még nem tudták megállapítani. A balesetet a rendőröknek és a mentőknek jelentő autós szerint a férfi még élt, amikor rátalált.

Vasárnap délutánra kiderült: nem egy ember ült a baleset idején az autóban, hanem öt, és így egyelőre azt sem tudni, hogy a balesetben meghalt román fiatalember vezette-e az autót, mint azt korábban hitték a rendőrök.

Az összetört Lada Orgovány határában (Fotó: Donka Ferenc)
Az összetört Lada Orgovány határában (Fotó: Donka Ferenc)

A helyszínen rögzített nyomok alapján feltételezték a rendőrök, hogy a reggeli balesetben meghalt, korábban ismeretlen személyazonosságú férfi mellett mások is az autóban ülhettek. Az autót egyébként a forgalomból már kivonták és éppen megsemmisítésre várt, ezért nem volt rajta rendszám, és nem volt benne biztonsági öv sem.

DVETT20100314004

Az autóban a rendőrök találtak egy levelet, rajta a 22 éves bócsai férfi neve és címe. A rendőrök a név és a cím alapján jutottak el a férfihez, illetve román társaihoz, akiket előállítottak. "A férfi is a személygépkocsiban tartózkodott, amikor az az árokba szaladt vasárnap korán reggel, de három román állampolgárságú társával együtt elhagyta a helyszínt" - ismertette a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy hozzátette: a személygépkocsiban talált halott férfi is román állampolgár volt.

A négy férfit segítségnyújtás elmulasztása miatt őrizetbe vették, mivel szemtanúk szerint a baleset után még élt a hátrahagyott fiatalember. A négy férfi kihallgatása jelenleg is folyik annak tisztázása érdekében, hogy ki vezette a személygépkocsit, és hogyan történt a baleset.

DVETT20100314005

A baleset vasárnap hajnali fél négy körül történhetett, a következő autós, aki rátalált a még élő fiatalemberre négykor értesítette a mentőket és a rendőröket. A fiatalember életét ekkor már a mentősök nem tudták megmenteni, de ha a társai fél órával korábban segítséget hívnak hozzá, akkor a férfi valószínűleg túlélte volna a súlyos sérüléseit.