Az apa mészárolta le a családját

2010.03.16. 14:07 Módosítva: 2010.03.16. 16:52
A Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn brutálisan meggyilkolt család lemészárlásával a családfő gyanúsítható, aki a tett elkövetése után végzett magával, jelentette be a megyei rendőrfőkapitány. A pszichiátriai kezelés alatt álló férfi baltával ölte meg feleségét és két gyermekét, majd felvágta az ereit, többször mellbe szúrta magát, végül a garázsban láncfűrésszel vágta el a saját torkát.

Szabadfi Árpád megyei rendőr-főkapitány tájékoztatása szerint hét óra körül kapták a bejelentést a tragédiáról. Még a sokat látott rendőrök is megdöbbentek. Két gyermeket találtak a gyerekszobában, az anya a szoba ajtajában feküdt. A férj holttestét a garázsban találták meg egy vértócsa közepén, mellette láncfűrész.

A rendőrök első benyomását a nyomozás beigazolta: a két gyerek és az anya holttestén idegenkezűség nyomait találtak, és az apáról nagy bizonyossággal állítható, hogy saját kezűleg ölte meg magát.

A férj – aki pszichiátriai kezelés alatt állt – reggel nyolckor reggelit készített a családnak, ezután már a telefont nem vette fel senkinek, ezért feltételezhető, hogy a tragédia nyolc és kilenc óra között történhetett. Az, hogy konkrétan mi váltotta ki a gyilkosságot, még vizsgálják.

A férj először a két gyermeket végezte ki brutális kegyetlenséggel egy nagyméretű baltával, majd az asszonyt. A férfi az áldozatok fejére sújtott le a baltával. A holttesteket a nappaliból átvonszolta a gyermekszobába, és ott letakarta őket. Az eddigi adatok alapján kivégzésszerű gyilkosság történt, védekezésre utaló nyomokat nem találtak.

A férj ezután öngyilkosságot kísérelt meg, előbb felvágta az ereit, majd többször mellkason szúrta magát. Miután ez nem vezetett eredményre, bement a garázsba, és a láncfűrésszel többször megsebesítette a homlokát, végül a láncfűrésszel elvágta a saját torkát. Néhány perc alatt elvérzett.

A külső elkövető lehetőségét a bizonyítékok cáfolják. A sajtótájékoztatón bemutatták a még véres eszközöket: egy láncfűrészt és egy nagyméretű konyhakést – a baltát még nem lehetett elmozdítani a tetthelyről.

A férfi a rendőrség állása szerint hipochonder volt, halálos betegnek képzelte magát, és ezért mély depresszióba süllyedt. Az utóbbi másfél-két hónapban pszichiátriai kezelésre járt.

A férj bűnösségére utal az, hogy nem volt behatolási nyom a lakásban, mástól nem találtak nyomokat, sérülései is erre mutatnak.

A boncolási adatok igazolták a nyomozás feltételezéseit. A három áldozaton csak balta által okozott sérüléseket találtak. A férfi halálát a nyaki ütőerének a láncfűrésszel történt elvágása okozta. A rendőrség nem cáfolta, hogy korábban a férj édesapja is öngyilkosságot követett el.

A család rendezett életet élt, a férj és a feleség is építészmérnök volt, gyermekeiket példásan ellátták.

Sajtóinformációk szerint a férfi testvére a Központi Nyomozó Irodánál dolgozik. Kérdésünkre, hogy ezt a rokoni szálat a rendőrség vizsgálta-e, a sajtótájékoztatón azt felelték: ezt a szálat nem vizsgálták, mert a gyilkosság szempontjából irreleváns.

Tényőn a kedélyek a rendőrség részletes tájékoztatása után sem nyugodtak meg. A falubeliek közül sokan nézték a Hír Tv közvetítését a rendőrségi sajtótájékoztatóról, s többen még most is kételkednek abban, hogy az apa irtotta ki a családot.

A faluban az apát békés természetű embernek ismerték, és elképzelhetetlennek tartják, hogy ilyen szörnyű gyilkosságot követett volna el. Volt, aki kétkedve fogadta azt is, hogyan tudja egy ember elvágni a torkát azután, hogy előbb felvágta az ereit, többször mellbe szúrta magát és a láncfűrésszel a homlokát is megvagdosta. Egy falubeli tudósítónknak azt mondta: ezután sem érzik magukat biztonságban, elképzelhető, hogy a rendőrség csak így akarta megnyugtatni a lakosságot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport