Lakásmaffiára csaptak le a kommandósok

2010.03.17. 15:16
Hét helyszínen tartott házkutatást egyszerre a rendőrség egy feltételezett lakásmaffia ügyében kedd hajnalban. Hét ember ellen folytatnak eljárást, két embert, köztük egy szarvasi ügyvédet őrizetbe vettek.

Kommandósok bevetésével egyszerre hét helyszínen, Szarvason és Kunszentmártonban tartottak házkutatást a Békés megyei rendőrök olyan személyeknél, akik a gyanú szerint ingatlanjaik eladására kényszerítettek több elesett embert, közölte a rendőrség szerdán Békéscsabán.

A kedd hajnali egyidejű házkutatások után hét, zömében szarvasi illetőségű személy ellen folytatnak eljárást csalás, személyi szabadság megsértése és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt, mondta Kis Péter, a megyei főkapitányság bűnügyi vezetője. Egyelőre három személyt hallgattak ki, kettőt, közülük egy szarvasi ügyvédet őrizetbe vettek.

Tájékoztatása szerint a nyomozás még 2008 végén, illetve 2009 elején, feljelentések alapján indult. A tagok egzisztenciális gondokkal, általában szenvedélybetegségekkel is küzdő embereket sokszor fenyegetéssel és leitatással vettek rá, hogy egy ügyvédi iroda közbeiktatásával eladják ingatlanjukat.

A gyanúsítottak mindemellett hamis okiratokat, jellemzően munkáltatói igazolásokat is beszereztek áldozataik számára, és a nevükben vettek fel készpénz kölcsönt, vagy áruhiteleket.

A már kihallgatottakkal összesen huszonkét bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték. A házkutatásokon talált okiratok és egyéb tárgyak lefoglalása alapján nem zárható ki, hogy további gyanúsítások is lesznek az ügyben.