Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Ártatlannak vallotta magát a vizelős tábornok

2010.03.19. 12:53 Módosítva: 2010.03.19. 13:42
Megkezdődött az ittas vezetéssel vádolt rendőrtábornok ügyének tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint Kiss Ernő a XIII. kerületi rendőrkapitányság akkori vezetője 2007-ben ittasan balesetet okozott és megpróbálta a hatóságokat félrevezetni. A nyugalmazott dandártábornok a bíróságon ártatlannak vallotta magát.

A pénteken ismertetett vádirat szerint Kiss Ernő 2007. november 23-án kora reggel a XIII. kerületi Petneházy utcában kocsijával ittasan nekiütközött egy parkoló autónak. A balesetben több autó megrongálódott.

Bartók Béla katonai ügyész és Bárándy György ügyvéd a Kiss Ernő rendőr dandártábornok, volt XIII. kerületi kapitány ellen indított per tárgyalása előtt
Bartók Béla katonai ügyész és Bárándy György ügyvéd a Kiss Ernő rendőr dandártábornok, volt XIII. kerületi kapitány ellen indított per tárgyalása előtt

A nyugalmazott rendőrtábornok az ügyészség szerint azt jelentette felettesének, hogy az autót ismeretlenek ellopták. A budapesti nyomozó ügyészség Kiss Ernőt ittas járművezetéssel és a hatóság félrevezetésével vádolja.

Egy nyugalmazott rendőrtisztet és két rendőrjárőrt hivatali visszaéléssel vádol az ügyészség, mert szerintük segítették abban a tábornokot, hogy kibújhasson a felelősségre vonás alól. A rendőrtábornok védelmét két ismert ügyvéd, Holló Gábor és Bárándy Péter látja el.

Kiss Ernő és vádlott-társai nem tettek vallomást a bíróságon, de ártatlannak mondták magukat. Két tanú viszont azt mondta a tárgyaláson, látták a balesetet, illetve felismerték Kiss Ernőt az autóban, akit ittasnak véltek.

Kiss Ernő (balra) egy meghallgatáson 2000-ben
Kiss Ernő (balra) egy meghallgatáson 2000-ben

A tárgyaláson Kővári Tibor bíró felolvasta azt a jegyzőkönyvet, amely Kiss Ernő és több rendőrtiszt lehallgatott telefonbeszélgetéseit rögzítette. A jegyzőkönyv szerint a baleset időpontjában a tábornok az egyik vezető beosztású munkatársának válogatott trágárságok közepette elmondta telefonon, hogy karambolozott.

A tárgyalás további tanúk meghallgatásával június 4-én folytatódik, amikor perbeszédek is lesznek.

Kiss dandártábornoknak akkor kellett távoznia a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) főigazgatói posztjáról, amikor tetten érték, amint levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Kiss azzal védekezett, hogy a kimerítő munkája miatt menedzsertablettákat szed, amelyeknek vannak mellékhatásai.