Lopott iratokkal szereztek milliókat

2010.03.22. 15:50
Banki csalásokra szakosodott bűnözőket fogtak el Vas megyei rendőrök; a héttagú banda hajléktalanokkal vásároltatott részletre nagy értékű személygépkocsikat, illetve lopott személyigazolvány és lakcímkártya segítségével utaltatott a saját számlájára több tízmilliós összegeket, közölte Szöllősi Árpád alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója hétfőn.

A speciális módszerekkel dolgozó bűnözők legnagyobb "vállalkozása" az volt, amikor egy vasi vállalkozó bankszámlájáról próbáltak meg átutaltatni 120 millió forintot. A nőtől úgy szerezték meg eredeti okmányait, hogy a bűncselekményt megelőző napon, magukat egy telefontársaság képviselőinek kiadva - telefonos egyeztetés után - a lakásán keresték fel a sértettet, azzal áltatták, hogy mint a cég VIP-ügyfele telefonkészüléket nyert, amit át is adtak neki.

Adategyeztetésre hivatkozva elkérték a sértett személyi igazolványát és lakcímkártyáját, majd egy alkalmas  pillanatban az eredeti okmányokat a magukkal hozott hamis, ám  a szakértő szerint jó minőségű, új technikával készült, a megtévesztésre alkalmas igazolványokkal cserélték ki.

Az elkövetők arra is figyeltek, hogy amennyiben a bank az átutaláshoz telefonon kérne engedélyt a tulajdonostól, a hívott szám náluk csörögjön ki. A várható ellenőrzésekre felkészülve a sértetthez hasonló korú és testalkatú hajléktalant kerestek, aki 500 ezer forintért cserébe vállalta a közreműködést a bűncselekményben.

A nő a banki átutalás előtti napon bement az egyik telefontársaság ügyfélszolgálati irodájába, a nála lévő lopott okmányokkal igazolta magát, és bejelentette, hogy elveszítette SIM-kártyáját, kérte annak pótlását, a hívószám megtartása mellett. Így a készülék már nem a sértettnél, hanem a csalóknál csörgött.

Ezt követően a nő megjelent a győri pénzintézet fiókjában és megpróbálta átutaltatni a 120 millió forintot, egy az elkövetők által szintén felbérelt budapesti hajléktalan férfi számlájára. Az utalás azonban meghiúsult, mert a bank alkalmazottai a többszöri ellenőrzés során mégis rájöttek, hogy nem az eredeti számlatulajdonos akar utalni. A nőt a bankban elfogták a rendőrök.

A nyomozás során kiderült, hogy korábban hasonló módon egyetlen nap leforgása alatt Budapesten kétszer is sikerült pénzt átutalni egy másik sértettől lopott útlevéllel és lakcímkártya segítségével. Az elkövetők ezzel összesen 46 millió forint kárt okoztak. A banki átutaláshoz szükséges okmányokat úgy szerezték meg, hogy egy szállítócég alkalmazottainak kiadva magukat ajándékcsomagot vittek kiszemelt áldozatuknak. A csomag átadása után a szállító egyszerűen elfutott az okmányokkal.

Szöllősi Árpád elmondta: a nyomozás során eddig hét gyanúsított került előzetes letartóztatásba, hárman közülük lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra kerültek. A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során a vasi rendőrök több pisztolyt, lőszert, egy helyen pedig "rendőrség" feliratú hamisított láthatósági mellényt, rendőrtárcsát, szivargyújtóról működtethető megkülönböztető jelzést, valamint hamisított rendőrigazolványt is lefoglaltak.

Az alezredes szerint ezeket az eszközöket hasonló csalásokra, az okmányok megszerzéséhez szerették volna felhasználni a bűnüzők. Az eljárás során, egy álnéven bérelt raktárban, a rendőröknek sikerült lefoglalniuk öt nagy értékű személygépkocsit is, amelyeket már köröztek. Néhány gyanúsítottól kisebb mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.