A csepeli gyilkos jóban volt a rendőrkapitánnyal

Lapszemle

2010.03.24. 09:27
Egyre több különös részletre derül fény Császár Mihály volt csepeli rendőrkapitánynak a csepeli kettős gyilkosságban betöltött szerepével kapcsolatban. Többször is közbenjárt a későbbi gyilkos érdekében, a gyilkosság után a helyszín helyett a tetteshez ment a kórházba, eltűnt az igazgató feljelentése, aki szerinte amúgy is csak egy üveg bort akart adni neki. A gyilkos autójára a rendőség parkolójában találtak rá.

A Népszabadság cikke szerint a rendőrök már tényként kezelik, hogy Takács József, a 2009. januárban meggyilkolt iskolaigazgató előző nap feljelentést tett az akkori csepeli rendőrkapitánynál, Császár Mihálynál. Takács korábban hetekig gyűjtögette és rendszerezte a terhelő bizonyítékokat Deme Gábor gazdasági vezető pénzügyi visszaéléseiről. A táska, amivel az igazgató Császárhoz indult, azóta sem került elő.

A csepeli kapitány távozása

Császár Mihály kapitányi kinevezését 2009. márciusában vonta vissza a budapesti rendőrfőkapitány. Az eljárás még 2008. őszén indult ellene, miután megpróbálta elérni, hogy egy másik kerületben zajló házkutatás ne hozzon terhelő eredményt az ismerőseire nézve.

A sajtó már akkor is pedzegette, hogy Császár hirtelen leváltása összefüggésben lehet azzal, hogy szoros kapcsolatban volt a gyilkosság elkövetésével vádolt Kun Tamással, ezt azonban akkor a BRFK szóvivője tagadta. Császár leváltása után rendelkezési állományba került, és elérhetetlennek bizonyult és elérhetetlen lett az újságírók számára. A BRFK közlése szerint Császár szeptemberben nyugdíjba vonult.

Császár azonban tagadja, hogy Takács a feljelentés miatt járt volna nála, szerinte csak egy üveg bort akart vinni neki, amit azonban a kocsijában felejtett. Csakhogy egy magas rangú rendőrtiszt a TV2 Naplónak arról beszélt, hogy Takács aznap másfél órán át tárgyalt Császárral, és másnapra visszahívták hogy megtegye a feljelentést, ami ezek szerint mégiscsak szóba kerülhetett. Császár szerint azonban az igazgatónak sokáig kellett rá várnia, ezért tartózkodott sokáig a rendőrségen.

Senki nem tudja, hogy Takács feljelentéséről miért nem értesültek a gyilkossági ügy nyomozói. Még furcsább, hogy a volt rendőrkapitány a gyilkosság hírére nem a helyszínre, hanem a kórházban lévő Kun Tamás gondnokhoz sietett, aki azóta az igazgató és még egy tanár meggyilkolásával vádolnak.

Kun és Császár nem ekkor ismerték meg egymást, egy tanúvallomás szerint a rendőr 2001-ben még a martonvásári rendőrörs vezetőjeként Kunt ajánlotta egy önbíráskodási ügy megoldójaként. Amikor Császár a XIII. kerületi rendőrséghez került, Kunt a szerveződő városőrség élére próbálta beprotezsálni, és a csepeli pedellusi pozíciót is ö szerezte neki.

Kun autójára a rendőrök a csepeli rendőrség parkolójában találtak rá, három nappal a gyilkosság után. A gyilkosság részletei alapján azonban biztos, hogy nem ő vitte oda. Hogy ki, az egyelőre annál is kevésbé tudható, mert épp a kérdéses napokon nem működtek a környék térfigyelő kamerái.