Több tonna pacalt vontak ki a forgalomból

2010.03.25. 19:21
Több tonna pacalt vontak ki a forgalomból, miután kiderült, hogy eredetileg kutyaeledel alapanyagának szánták, csak később átcsomagolták, hogy emberi fogyasztásra értékesíthessék.

Kutyaeledel alapanyagként az országba érkezett, majd emberi fogyasztásra átcsomagolt pacalt talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) több cég telephelyén. Azonnal elrendelték a megtalált tételek kivonását a forgalomból, közölte az MSZH csütörtökön.

A pacalból a kiskereskedelembe nem jutott, de a hűtőraktárból kerültek ki 5 kilogrammos csomagok. Ezeket feltehetően vendéglátó helyekre vitték, így néhányan fogyaszthattak belőle, de ez közvetlen veszélyt nem jelent az emberi egészségre. Élelmiszerbiztonsági kockázattal viszont jár, mivel a marha gyomor egészben érkezett Magyarországra, a tisztítást és feldolgozást itt végezték, mondta Bognár Lajos elnökhelyettes.

A hivatal szerint bértárolásra csaknem 1,5 tonna termék a Vadex Mezőföld Rt. székesfehérvári raktárába, illetve több mint 2 tonna - nagykereskedelmi értékesítésre - a Velence-Meat Kft. szintén székesfehérvári raktárába került. A termék további előállítását és forgalmazását az MSZH megtiltotta és elrendelte a forgalomban lévő termékek visszahívását.

A HUSIM-PEX Húsipari Kft. élelmiszer előállításra idén március 17-én kapott engedélyt. A számlákból azonban kiderült, hogy illegális előállítást és forgalmazást már korábban is végeztek. Az üzem tevékenységét az MSZH felfüggesztette.

A megtalált 500 kilogramm terméket állatmenhelyre szállíttatták, a Velence-Meat Kft.-nél tárolt fagyasztott árut szintén eltávolították a helyszínről. A székesfehérvári nagykereskedelmi cég raktárában még fellelhető 585 kilogramm terméket elkobozták. Az eladott árut a viszonteladók már értékesítették.