Egy nap alatt elítéltek két színesfémtolvajt

2010.04.02. 17:50
Gyorsított eljárásban még pénteken elítélte a bíróság azokat a színesfém-tolvajokat, akiket csütörtök éjjel fogtak el a rendőrök Szentesen. Az egyik férfi egy évet, a másik 10 hónap börtönt kapott, jogerősen.

Két 22 éves szentesi fiatalember elhatározta, úgy szereznek pénzt, hogy bemásznak egyik közös ismerősükhöz, és ellopják az ott lévő hegesztőtranszformátort. Csütörtökre virradó éjszaka kerékpárral mentek a helyszínre, átmásztak a kerítésen, majd a 60 kilogrammos tárgyat elvonszolták egyik ismerősükhöz, aki ekkor nem volt otthon.

A tervük az volt, hogy szétszerelik a transzformátort, réztekercseit pedig eladják. "Munka" közben azonban megzavarták őket a rendőrök, mire elbújtak a padláson. A rendőrök eredetileg más céllal - házkutatást tartani - mentek ki a házhoz, de végül a tolvajokat találták meg.

A két elfogott fiatalembert pénteken gyorsított eljárásban jogerős börtönre ítélte a Szentesi Városi Bíróság. Egyikük egy év börtönt, a másik 10 hónap börtönt kapott. Az ítélet azért vált jogerőssé, mert a két fiatalember tudomásul vette a bíróság döntését.

A gyorsított eljárásra és a szigorú ítéletre azért volt lehetőség, mert a büntető törvénykönyv január 1-étől hatályba lépett módosítása szerint minősített esetnek számít, és szigorúbban büntetendő, ha nemesfémet, nemesfém ötvözetet vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot lopnak a tolvajok. A lopott transzformátor értéke egyébként 25 ezer forint volt.