Kopogást hallottak az elárasztott bányából

2010.04.02. 12:45 Módosítva: 2010.04.02. 12:45
Kopogást és kiáltozást hallottak mentőalakulatok egy elárasztott kínai bányában, ahol háromezren küzdenek száznál is több bányász életéért. A mentőalakulatok élelmiszert és kommunikációs felszerelést próbálnak leküldeni egy vödörben az esetleges túlélőknek.

A kínai mentőalakulatok életjeleket hallottak abból vízzel elárasztott bányajáratból, ahol 153 bányász rekedt öt nappal korábban, jelentette a CCTV kínai állami televízió pénteken. A Sanhszi tartományban található, még építés alatt álló bányában 261 bányász volt, amikor egy használaton kívüli járatból betört a víz vasárnap.

A mentőalakulatok kopogást és kiáltozásnak vélt hangfoszlányokat hallottak az érintett bányaszakaszból, a hangok egy leengedett szivattyűcsövön keresztül érkeztek. Az elárasztott járatba leengedett, majd visszahúzott csövön munkaeszközöket találtak.

A hatalmas Vangcsialing bányánál több mint háromezer ember küzd már öt napja a föld alatt lévő munkások kimentéséért. A mentőalakulatok arra készülnek, hogy egy vékony lyukon keresztül élelmiszert, és kommunikációs eszközöket küldenek le egy vödörben az esetleges túlélőknek.

A Vangcsialing bánya építését 2007 áprilisában kezdték, de technológiai és földtani problémák miatt átadása elhúzódott. A tervek szerint októberben kezdődne meg a termelés a szénbányában, amelyet a Huajin weboldalán "a biztonságosság és hatékonyság első osztályú példájaként" jellemeznek. Tisztségviselők elmondása szerint a tragédia akkor történt, amikor a bányászok áttörtek egy vízzel teli régi járatba, írja a BBC.

A kínai állami média emlékeztetett rá, hogy öt nap alatt öt szénbányában történtek különböző balesetek. A legutóbbi eset csütörtökön történt Sanhszi tartományban, ahol kilenc ember halt meg egy szénbányában pusztító tűzben.

Henan tartományban egy hatalmas robbanás ölt meg legalább tizenkilenc vájárt egy illegális szénbányában, ahol huszonnégyen tűntek el. Egy északkeleti bányában vízbetörés miatt öt bányász rekedt a járatokban, míg egy nyugat-kínai bányában járatomlás után tűnt el tíz munkás. A kínai média pénteken közölte, hogy az elmúlt öt nap alatt legalább harminc szénbányász halt meg, és majdnem kétszázan eltűntek.