Romlott gödi húspogácsák lehetnek a hamburgereseknél

2010.04.02. 18:24
A felső-gödi illegális üzemben romlott húsból és belsőségekből üzemszerűen gyártott húspogácsából minden valószínűség szerint több üzletbe – főként hamburgereseknek - is szállítottak.

Több mint száz vendéglátóipari egységet vizsgálnak át a következő napokban Vácott és környékén, illetve a fővárosban az ellenőrök a romlott alapanyagból Gödön gyártott húspogácsák után kutatva, közölte dr. Dobos Attila váci kerületi főállatorvos pénteken. A várhatóan egy hétig tartó vizsgálat célja az illegális szállítóhálózat felgöngyölítése, a felelősök megnevezése, illetve szükség szerint büntetőeljárás indítása.

A vizsgálatot végző főállatorvos elmondta, hogy a felső-gödi illegális üzemben romlott húsból és belsőségekből üzemszerűen gyártott húspogácsából minden valószínűség szerint több üzletbe – főként hamburgereseknek - is szállítottak. Hozzátette: a felkeresett üzleteknek számlával, illetve egyéb iratokkal kell igazolniuk a náluk árusított húspogácsa eredetét, csak így szűrhető ki, hogy milyen mennyiségben hoztak forgalomba a romlott gödi húsáruból.

A főállatorvos szerint noha az illegális üzemben a rajtaütéskor minden érintettet előkerítettek, nehéz lesz kibogozni, hogy a húsbolt tulajdonosa, bérlője, vagy a tulajdonos egyik rokona (a húspogácsákat valószínűleg előállító férfi) vonható-e majd felelősségre, mert egyelőre az érintettek egymásra mutogatnak.

A vizsgálat eredménye a jövő héten várható, addigra az is eldől, hogy indul-e büntetőeljárás, és ha igen, kik ellen. Élelmiszerbiztonsági bírság címén fél- és ötmillió forint közötti büntetés kiszabása is lehetséges, közölte dr. Dobos Attila.

Csütörtökön lakossági bejelentés alapján bukkantak rá a pénzügyőrök és az élelmiszerbiztonsági ellenőrök egy gödi húsbolt alatt működő mintegy 100 négyzetméteres illegális húsüzemre. A 10-15 ládában tárolt, ismeretlen eredetű, kétes kinézetű húst és belsőséget, valamint az abból készült húspogácsákat - összességében közel 500 kilogrammnyi terméket - megsemmisítették, a húsboltot bezáratták.