Gyurcsány barátját gyászolja, a Fidesz is részvétét fejezte ki

2010.04.03. 11:47
Letaglózta Daróczi Dávid halálhíre egykori munkatársait és barátait. Gyurcsány Ferenc barátjaként emlékezett szóvivőjére, akinek a halálát a Fidesz is mély megrendüléssel fogadta.

"Letaglózott szóvivőm és barátom halála" - reagált Daróczi Dávid halálhírére Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. Daróczi Dávidot péntek éjszaka találták holtan egy Andrássy úti lakásban - a Blikk értesülései szerint egykori kormányszóvivőtársa, Batiz András önkormányzati bérlakásában. A rendőrségi vizsgálat szerint Daróczi öngyilkos lett.

"Rokonaival, barátaival, ismerőseivel együtt cipelem halálának fájdalmas terhét. Szeretném hinni, hogy lelke halálában nyugalmat talál" - mondta Gyurcsány.

"A magyarországi cigányság egyik lehetséges Obamáját, a jövő reménységét és példaképét veszítette el Daróczi Dávid halálával" - nyilatkozta Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.  A roma származású szocialista országgyűlési képviselő szerint Daróczi Dávid személye testesíthette volna meg azt az álmot, amelyet mára az amerikai polgárjogi mozgalom és a feketék elértek. "Életútja példát mutatott a teljes magyar társadalomnak, de főként a cigányságnak, mert bebizonyította, hogy akarattal, tudással és lehetőséggel a cigányság is eljuthat a legmagasabb szintre, akár az államigazgatás rendszerében is" - mondta.

Bajnai Gordon miniszterelnök közleményben jelezte megrendülését Daróczi Dávid halála miatt. "A volt kormányszóvivő elvesztésével nem pusztán szeretteit, hanem a magyar közéletet és a hazai cigányságot is pótolhatatlan veszteség érte" - írta. Daróczi az előítéletek rendíthetetlen ellenfele volt, "emléke előtt őszinte részvéttel hajtok fejet" - zárta közleményét.

A Fidesz parlamenti frakciója nevében Navracsics Tibor frakcióvezető közleményben fejezte ki részvétét Daróczi családjának. Mint írta, "mély megrendüléssel fogadták" a volt szóvivő halálhírét.

Közleményben fejezte ki részvétét az MDF is. "A Magyar Demokrata Fórum tagjai megrendüléssel és fájdalommal értesültek Daróczy Dávid tragikus haláláról" - írta pártja nevében Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő.

A Rádió C, melynek Daróczi 2001-2004 között a felügyelő bizottsági elnöke volt, szombaton zenei műsorral emlékezik meg az elhunytról. "Daróczi Dávid már a roma rádió indulásakor egyengette és aktív részeseként segítette az ország első és egyetlen roma rádiójának útját, szakmai útmutatásaival megalapozta a kisebbségi rádiózás jelenét és jövőjét" - nyilatkozta Fátyol Tivadar, a rádió ügyvezető igazgatója.

Szerinte Daróczi újságíróként, kommunikációs szakemberként, majd kormányszóvivőként egyaránt segítette a roma népcsoportot érintő legfontosabb ügyekről való tájékoztatást, sokszor a Rádió C-n keresztül adott nyilatkozataival. "Halálával közösségünket, munkatársainkat pótolhatatlan veszteség érte, betölthetetlen űrt hagyott maga után" - mondta.

Emlékműsort szentel Daróczinak az MTV is, ahol 2002-2004 között a Híradó szerkesztő-riporterként és szerkesztőként a Híradó, az Üzleti Híradó és a kisebbségi műsorok szerkesztőségének munkájában is részt vett. "Tragikus körülmények között elhunyt egykori munkatársunkról a Roma magazin következő, április 12-i adásában is megemlékezünk. Az MTV valamennyi munkatársa osztozik Daróczi Dávid családja, hozzátartozói és barátai gyászában" - áll az MTV közleményében.

"Daróczi Dávid halálával a magyarországi cigányság példaképe, büszkesége, a cigányság kiemelkedő alakja távozott közülünk" - áll az Országos Cigányönkormányzat közleményében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport