Eddig 87 jogosítványt vettek el a rendőrök

2010.04.05. 18:01

Három halálos baleset, 345 ittas vezető, 87 bevont jogosítvány - ez a mérlege a rendőrség húsvéti fokozott ellenőrzésének hétfőn kora délutánig. A zéró tolerancia elve alapján minden ittas sofőr jogosítványát elvették. Az ittas vezetők száma és az elvett jogosítványok mennyisége közötti különbség abból adódik, hogy sok olyan ittas embert találtak a rendőrök, akik nem autót vezettek, hanem kerékpárral közlekedtek vagy lovas kocsit hajtottak.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hétfő kora délutáni adatok szerint eddig 3 halálos baleset volt a húsvéti hétvégén, ezekben összesen négy ember halt meg.

Összesen 26 súlyos sérüléssel járó baleset történt, a résztvevők közül három ember volt ittas. Könnyű sérüléses baleset 55 volt hétfő kora délutánig, 5 ittas "résztvevővel".

Hétvégén majdnem 14 ezer embert ellenőriztek eddig a rendőrök az utakon, közülük 345-nél bizonyosodott be, hogy fogyasztottak alkoholt. A zéró tolerancia jegyében 87 ember vezetői engedélyét vonták be. A két adat közötti különbség abból adódik, hogy az ellenőrzöttek között volt, aki nem kocsit vezetett, hanem kerékpáron ült, vagy lovas kocsit hajtott.

A húsvéti ellenőrzés hétfő éjfélig tart, a végső eredményeket kedden teszi közzé a rendőrség.

A várpalotai rendőrök a szabályosan közlekedő autósoknak csokinyulat ajándékoztak, a hölgyeket pedig locsolással lepték meg hétfő délelőtt - a városban ez már hagyomány. Zékány József, a Várpalotai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának megbízott vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: elsősorban az ittas vezetőket akarják kiszűrni. Legjellemzőbb szabálytalanságok húsvétkor az ittas vezetés, a sebesség túllépése és a szabálytalan előzés.