Éjjel-nappal vigyáznak a házi őrizetesekre

2010.04.05. 20:57
Egy jogszabály változása alapján már nemcsak visszatérő ellenőrzéssel, hanem 24 órás megfigyeléssel is vigyázhat a rendőrség a házi őrizetbe helyezett emberekre. Pest megyében már három ember esetében is indokoltnak tartották a szombat óta alkalmazható szigorúbb módszert.

Több házi őrizetben lévő emberre is a nap 24 órájában vigyáznak a rendőrök április 3-a óta, miután egy jogszabályi változás már lehetőséget ad erre. Korábban visszatérő ellenőrzésre volt csak lehetőség, de ez nem akadályozott meg egy esetleges szökést.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter március 19-én rendeletben módosította a házi őrizet végrehajtásáról szóló, hét évvel korábbi rendeletet, ami 15 nappal később lépett hatályba. A házi őrizet végrehajtásának visszásságai 2010 elején kerültek előtérbe, mikor megszökött az utóbbi évek egyik legnagyobb maffiaügyének egyik gyanúsítottja, Magyar Róbert.

Pest megyében három olyan házi őrizetes van, akit péntek óta a nap 24 órájában őriznek. A Független Hírügynökség információi szerint mindhárman a diósdi kettős gyilkosság ügyének gyanúsítottai. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a megyei rendőrség úgy döntött, több házi őrizetben lévő ember esetében is él a jogszabály-változás adta lehetőséggel.

Az őrzésbe a Készenléti Rendőrség munkatársai besegítenek, hogy kevesebb teher rakódjon a megye állományra. Nekik kell ugyanis visszatérően naponta többször ellenőrizniük a megyében még házi őrizetben lévő körülbelül harminc másik embert is, mondta a szóvivő.

A diósdi ügyben az úgynevezett Koszi-klán házi őrizetbe helyezett egyes tagjai többször is megszegték a szabályokat, ezért ketten közülük az elmúlt időszakban visszakerültek előzetes letartóztatásba.