Ezer tonna törmelék Szeged határában

2010.04.09. 09:29
Ezer tonna, Szeged határában magasodó építési törmelék után nyomoz a zöldhatóság. A területet a gazdája kiadta, most azt kell tisztázni, van-e a bérlőnek engedélye a hulladéktárolásra, írja a delmagyar.hu.

A zöldhatóság ellenőrei vették észre néhány napja Szeged határában, a 47-es út mentén lerakott törmelékhegyeket. A Délmagyarország munkatársai csütörtökön szemtanúi voltak, hogy egy cégjelzés nélküli teherautó hulladékot vitt a telekre.

Felhívták a "kiadó" feliraton talált telefonszámot, amikor megjelent a bekerített telep tulajdonosa. A szegedi vállalkozó nem járult hozzá, hogy lefotózzák vagy a nevét leírják.

Elmondta, egy szegedi építőipari céggel kötött bérleti szerződést az 1,6 hektáros ingatlanra. Jövő szeptemberig szól a megállapodás, amiben a bérlő vállalja, hogy a tárolt hulladék elszállítása után a telket és a bevezető utat is helyreállítja.

A tulajdonost nem terheli felelősség, a bérlőnek azonban be kellett volna jelentenie a környezetvédelmi felügyelőséghez, hogy hulladékot tárol és dolgoz fel. Ezt azonban nem tette meg.

Most a zöldhatóság azt ellenőrzi, hogy az önkormányzatnál kértek-e engedélyt a tevékenységre, de választ eddig nem kaptak.

Ha engedély nélkül működik a lerakó, akkor hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki a hatóság, ami ekkora mennyiségnél akár a húszmillió forintot is meghaladhatja.